KONAKOVIĆ O MEDIJIMA "Režimski mediji su oni koji se financiraju iz javnih poduzeća"

Elmedin Konaković

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto doputovao je u posjetu Bosni i Hercegovini, a prvi sastanak održao je s bh. šefom diplomacije Elmedinom Konakovićem (NiP).

Nakon sastanka održana je konferencija za medije, gdje je Elmedin Konaković poručio da mu je bilo drago da je imao priliku razgovarati o odnosima BiH i Mađarske, piše Avaz.

Nema otvorenih pitanja

Rekao je da nema otvorenih pitanja između ove dvije zemlje te se Szijjartu zahvalio za podršku da BiH postane kandidat za članstvo u EU. Dodao je da BiH čini velike napore da nastavi europski put.

Bh. šef diplomacije je tijekom konferencije za medije podsjetio na donaciju cjepiva tijekom pandemije od Mađarske.

"Potvrdili smo da nema sumnji i treba da naglasimo da je neupitan teritorijalni integritet i na tom pristupu se zahvaljujem kolegi", rekao je i dodao da je razgovarano i o Otvorenom Balkanu.

Pitanje migracija

Podsjetio je i da će ministar Szijjarto danas sudjelovati na Energetskom samitu u Trebinju.

Za kraj je dodao da će do srpnja posjetiti Mađarsku i da tu posjetu smatra važnim prioritetom.

Konaković je naglasio i da je veoma važno riješiti pitanje migranata te dodao da se od BiH traži prevencija, istakavši da od EU očekuje više podrške u ovom smislu.

Prokomentarirao je i izvještaj State Departmenta u kojem se našlo njegovo ime u kontekstu slobode medija:

"I dalje ću medije koji se financiraju iz javnih poduzeća nazivati režimskim. Pojedince iz vaše branše koji su mene nazivali dilerom droge na Balkanu i dalje ću imenom prozivati. Nikada nisam pozvao na reakciju prema tim ljudima... Vaša profesija je čista i plemenita i ne želim stavljati sve u isti koš", rekao je između ostalog.

Na pitanje o Otvorenom Balkanu rekao je da postoji ratificiran sporazum, Berlinski proces, i da se bez te ratifikacije neće razgovarati o Otvorenom Balkanu. Tek tada se o Otvoreni Balkan može razmotriti.