KOLIKO KOŠTA ZDRAVLJE? Svi putevi vode u privatne poliklinike

Mostarske bolnice

Unatoč uredno plaćenim doprinosima i godišnjoj participaciji ZZO-u, mnogi Mostarci ne mogu računati na dobar dio usluga u javnim zdravstvenim ustanovama ili ako mogu, liste čekanja su ogromne pa odustanu od usluga na koje se čeka više mjeseci ili u nekim slučajevima preko godinu dana.

Građani se odlučuju za brže i skuplje opcije, no zdravlje je prioritetno.

"Nakon što me moja liječnica neurologinja uputila na magnetnu rezonancu glave zbog potrebnih pretraga, najprije sam istu mislio napraviti u SKB Mostar. Moram biti iskren i reći da nisam zvao za narudžbu SKB, već sam upitao jednu liječnicu koja radi u SKB Mostar koliko bi morao čekati kada bi se danas naručio. Njezin odgovor je bio: 'Ma 100 godina'. Nakon toga sam jednostavno pozvao privatnu polikliniku u Mostaru i sve napravio za čas. Istina, nije niti malo jeftino, no u svakom slučaju iz moje perspektive je bilo bolje platiti nego čekati tih '100 godina', za hercegovina.info svoje iskustvo podijelio je Luka Galić.

Iz mostarske bolnice i sami su koncem prošle godine potvrdili da se na neke pretrage čeka i do osam mjeseci.

"Najveća potražnja odnosi se na neuroradiološke MR pretrage te se takvi pacijenti trenutno naručuju u rasponu od mjesec do osam mjeseci, u ovisnosti od uputne dijagnoze i žurnosti obrade prema pravilima struke", naveli su tada Feni iz SKB-a Mostar dok na naše upite o trenutačnom stanju još uvijek nisu odgovorili. 

Mostarske bolnice

Priča Tee Dedić koja je i sama onkološka pacijentica upravo je jedna od onih zbog kojih pacijenti nemaju povjerenje u sustav. 

"Nakon što sam konačno došla na red na radiologiji, rekli su mi da na pregled mogu doći tek za godinu dana. Kažem trebam ići na ultrazvuk dojki, a odgovarili su mi 'što će vama ultrazvuk dojki'. Na to kažem da sam inače onkološki pacijent, a zaposlenica nastavlja 'što vas boli, kakve tegobe imate'. U međuvremenu mi inženjer koji radi na magnetnoj rezonanci donosi nalaze da mi kaže da je magnetna rezonannca čista i govori da sam onkološki pacijent i gura moj nalaz pod nos. Ona i dalje inzistira 'što ja sad trebam, kojeg liječnika da joj dodijelim, vi možete tek za godinu dana dobiti termin za pregled dojki'. Tim nastupom, derati se i histerično razgovarati sa mnom, ja to ne dozvoljavam. Znači, onkološki pacijent treba čekati godinu na ultrazvuk dojki“, priča Tea užasnuta tretmanom koji je dobila na RMC-u dr. Safet Mujić u Mostaru.

Mostarske bolnice

Problem dugih čekanja se posebno manifestira i kod pacijenata koji nisu onkološki pacijenti jer razumljivo da su prioritet oni s težim oboljenjima, pa su tako pacijenti koji žele ili trebaju kontrolirati svoje zdravlje prinuđeni na odlazak u privatne poliklinike. Predstojnik klinike za radiologiju u SKB Mostar nedavno je za hercegovina.info pojasnio o problemima koji muče sve veći broj žena.

"Ultrazvučni pregledi dojki obavljaju se u ultrazvučnom radilištu Kliničkog odjela za kardiotorakalnu i dijagnostiku dojki Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar za pacijentice/pacijente koji imaju postavljenu sumnju na tumorsku tvorbu i to prethodnim ranijim pregledom specijaliste radiologa ili drugog ordinirajućeg specijaliste koji obavlja fizikalne i ultrazvučne preglede dojki (benignog i malignog karaktera), a koja zahtijeva daljnju radiološku obradu u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi", ističe se u odgovoru.

Također je naveo da se ultrazvučni pregledi dojki obavljaju pacijenticama/pacijentima koji imaju potrebu za punkciju i biopsiju dojki pod kontrolom ultrazvuka, ranije verificiran tumorski proces koji zahtijeva kontrolne ultrazvučne preglede nakon operativnog  zahvata/kemo/radioterapije, a uključujući ambulantni i bolnički  segment rada (a koji zahtijevaju obradu na razini tercijarne zdravstvene zaštite).

Mostarske bolnice

Prema novim napucima Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije onkološki pacijenti mogu čekati na magnetnu rezonancu do 30 dana, a neonkološki do 3 mjeseca. U Zavodu smatraju da su time riješili goruće pitanje, no građani ne razmišljaju kao oni.

"Zašto bi bilo prihvatljivo čekati tri mjeseca? Što se može dogoditi u tri mjeseca? To treba biti u roku 10 dana, jedino je to normalno. Prije se čekalo šest mjeseci na papiru, sad tri. Bolje išta nego išta, ali opet je to puno...", kazao je jedan od anketiranih građana.

"Katastrofa. Oni su napravili gužvu s ovim ... (ne mogu se svakako izražavati). Jedan nalaz vadiš 2-3 mjeseca, pa čovjek može umrijeti 5 puta. Što dobijem ja s tim kad zovnem preko telefona i kaže mi dođi za pola godine-godinu? Taj okvir od tri mjeseca čime se hvale je za nekog OK, ali opet kažem možeš umrijeti 5 puta dotad... Ne znam, nek nam je Bog na pomoći", komentar je drugog sugrađana koji je vidno nezadovoljan listama čekanja.

Prema podacima koje je objavila udruga Futura, za razliku od hercegovačkih županija gdje se na preglede magnetne rezonance čeka mjesecima ili godinama, neke županije poput Tuzlanske nemaju uopće liste čekanja, a čekanja kod drugih pregleda poput CT-a, papatesta ili mamografije riješili su tako što su sklopili ugovore s privatnim zdravstvenim ustanovama koje pokriva tamošnji ZZO.

Građani prepušteni uglavnom sami sebi razočarani javnim zdravstvom hrle u privatne zdravstvene ustanove koji za razliku od javnih ustanova nemaju problema s čekanjem.

"Cilj nam je da se ne čeka na pružanje zdravstvenih usluga. U našoj ustanovi se svaka zdravstvena usluga pruža u roku od 48 sati, s ciljem da pacijent ne čega zdravstvenu uslugu koja mu je prijeko potrebna", kazali su za hercegovina.info iz Poliklinike Vitalis te upitani zbog čega se u javnim zdravstvenim ustanovama čeka previše kazali da postoji više čimbenika kao što su deficitarne zdravstvene usluge (nedostatak određenog kadra i opreme), opterećenost sustava, veće potrebe populacije za dodatnim i novim dijagnostičkim i terapijskim procedurama.

Županijski Zavodi za zdravstveno osiguranje itekako mogu pomoći svojim građanima. Ukoliko to hoće.

"Jedini ZZO s kojim imamo načelo participacije jest Zavod zdravstvenog osiguranja Županije Središnja Bosna gdje pacijenti uz upuznicu mogu snimiti magnetnu rezonancu u Poliklinici Vitalis uz participaciju pacijenta od 50 maraka", ističu iz ove navedene poliklinike.

Mostarske bolnice

Unatoč pismenom obraćanju ZZO-u HNŽ, nema nikakve realizacije, a građanima nikakve podrške.

"Što se tiče ZZO HNŽ kao što smo naveli naša ustanova nema niti je imala ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa ZZO HNŽ, iako smo se nekoliko puta pismeno obraćali. Nažalost, ZZO HNŽ do sada nije raspisao javni poziv za nabavku zdravstvenih usluga za razliku od drugih županija s kojima imamo ili smo imali ugovor. Nadamo se da će i osiguranici ZZO HNŽ uskoro moći koristiti zdravstvene usluge i u našoj ustanovi", nastavljaju.

Osim navedenog benefita za građane iz Županije Središnja Bosna, u ovoj poliklinici osiguranici s područja Tuzlanske županije mogu računati na snimanje magnetne rezonance i bez participacije, a također i korisnici iz Unsko-sanse županije prošle godine su mogli koristiti pravo potpuno besplatnog 'magneta', MSCT-a i vaskularne kirurgije.

Mostarske bolnice

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.