KOJA JE SVRHA INSPEKCIJE? Za 6,5 godina zbog zastare izbrisano 38 000 novčanih kazni u BiH

Gacko, krađa, banka, račun, MMF, Korona zakon, Vijeće ministara, Novac, tužiteljstvo, utaja poreza, istraga, novčane kazne , inspekcija, revizija, iznuda, Sarajevo, policija, uhićenje, depozit, Centralna banka BiH, štednja, FBIH, raspodjela novca, 2022.

Iz Registra novčanih kazni, koji se vodi na nivou institucija Bosne i Hercegovine, zbog zastarjelosti je za šest i pol godina izbrisano oko 42 milijuna KM kazni, što dovodi u pitanje svrhu inspekcijskog nadzora, ali rezultira i gubitkom prihoda.

Ovu neefikasnost u naplati kazni i niz drugih problema detektirao je Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u svom novom izvještaju, prenosi Zenicablog.

Revizija je, kako su naveli, provedena s ciljem da se utvrdi jesu li institucije BiH osigurale osnovne pretpostavke za efikasan inspekcijski nadzor. Nalazi revizije ukazali su da nisu.

"Prema podacima IDDEEA-e, u posljednjih šest i pol godina, po osnovu zastarjelosti iz Registra novčanih kazni izbrisano je više od 38.000 novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom, koje su izdale institucije BiH u iznosu višem od 42 milijuna KM", pišu revizori.

Činjenica jeste da se većina tih kazni odnosi na kazne Uprave za neizravno oporezivanje BiH gdje je rok zastare deset godina, ali prema iskustvu, većina će ih ostati nenaplaćena.

"Ukupan dug prema institucijama BiH, po neplaćenim novčanim kaznama u razdoblju od četiri godine, iznosi oko 10,5 milijuna KM, kojima prijeti mogućnost zastare i brisanja iz registra. Ovo, pored toga što dovodi u pitanje svrhu inspekcijskog nadzora, u značajnoj mjeri onemogućava punjenje proračuna. Ukoliko kažnjeni ima mogućnost da ne plati kaznu, poruka koja se na taj način šalje drugim subjektima nadzora je vrlo negativna i u jednom dijelu obesmišljava samo izdavanje kazne", ukazali su revozori.

Osim toga, problem je što u institucijama BiH nisu jasno definirane nadležnosti inspekcija niti postoji efikasna koordinacija između inspekcija pa zaposleni ni ne znaju koje sve inspekcije djeluju u institucijama. Uprkos tome, institucije ni Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nisu poduzimali ništa da otklone ove probleme.

"Inspektorat Ministarstva sigurnosti ne provodi inspekcijski nadzor, iako je uspostavljen prije više od deset godina. I pored činjenice da je mogućnost izricanja kazni predviđena Zakonom o veterinarstvu, granični veterinarski inspektori u praksi nemaju mogućnost izricanja novčanih kazni", neki su od primjera koje navode revizori kako bi ukazali na važnost definiranja nadležnosti.

Nadalje, ukazano je da Inspekcija Ministarstva komunikacija i prometa nema jasno definirane nadležnosti da kontrolira primjenu dva važna podzakonska propisa koja se tiču postupka certificiranja vozila i homologacije. Među najvažnijim nalazima revizori su naveli i to da inspekcije nemaju čak ni sveobuhvatne evidencije, a rezultat toga je da ne znaju točan broj subjekata koje bi trebale nadzirati.

"Nedostatak potpunih evidencija subjekata nadzora može dovesti do nejednakog tretmana u smislu da određeni subjekti budu predmet inspekcijskog nadzora više puta dok drugi mogu ostati bez nadzora", upozorili su iz Ureda za reviziju.

Dodatni problem je što se može dogoditi da neki koji prikupljaju i obrađuju osobne podatke građana suprotno zakonskim odredbama, ili neka poduzeća i pojedinci koji prevoze robu i putnike suprotno propisima, ostanu izvan kontrole jer ih inspekcija nema u evidencijama.