KODNI NAZIVI Tko i zbog čega daje nazive policijskim akcijama u BiH?

FUP Žepče pretres
FUP

Tko, kako i zbog čega daje kodne nazive policijskih akcija u Bosni i Hercegovini? 'Zlatni karat', 'Balkanski kartel', 'Tekila', 'Viza', 'Tebra', 'Kamagra', 'Kasa', 'Kazanova', 'Royal', 'Brend', 'Pečat', 'Zadruga', 'Koverta', 'Pandora', 'Lutka'…, riječi koje običnim građanima ništa ne znače.

Međutim, ako pitate policajce, istražitelje, tužitelje, suce, odvjetnike ili novinare odmah će vam kazati da se radi o kodnim nazivima policijskih akcija. Policijske agencije u Bosni i Hercegovini godinama unazad realizirali su na stotine policijskih akcija u kojima su 'mete' bile kriminalne grupe i osobe koje krše važeće zakone u našoj domovini.

Zajedničko za sve akcije svakako su kodna imena, koja su vrlo često i maštovita. Davanje kodnih naziva policijskim akcijama nije ništa novo, jer identična praksa je u bh. susjedstvu, prije svega u Srbiji i Hrvatskoj, ali i čitavom svijetu, piše radio Sarajevo.

Zašto se to radi? Stručnjaci su mišljenja da postoji bezbroj razloga, ali se imena daju ponajviše iz praktičnih razloga. Slučajevi se lakše pamte, do podataka se jednostavnije dolazi, sudionici u akciji se jednostavnije orijentiraju i grupiraju. U čitavoj priči olakšano je naravno i novinarima, prije svega rubrike crna kronika, koji tako lakše prate neki slučaj.

Nazivi su najčešće povezani s konkretnim predmetom. Tako, recimo, velika akcija 'Volan' bila je usmjerena na razbijanje automafije u Bosni i Hercegovini. Međutim, to nije 'pisano pravilo' jer ima situacija i kada naziv akcije nema dodirnih točaka sa onim što se u istoj radi.

Tako je, primjera radi, daleke 2016. godine izvedena akcija 'Gold'. Iako je svima prva asocijacija zlato, akcija je bila usmjerena na uhićenje osoba, mahom pripadnika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) koji su zloupotrebljavali službeni položaj, vršili krijumčarenje te primali darove.

Isto se može kazati za posljednju akciju kodnog naziva 'Vizionar', koju su izveli pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije (MUP SŽ). Radio Sarajevo podsjeća, u akciji je uhićen bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji se sumnjiči za kaznena djela 'Zloupotreba položaja', 'Nesavjestan rad u službi' i 'Krivotvorenje službene isprave'.

Slična situacija je bila i sa akcijom kodnog naziva 'Start' u kojoj je u svibnju uhićen Ibrahim Hadžibajrić, općinski načelnik Starog Grada. Podsjetimo, pored Hadžibajrića u istoj akciji uhićeni su i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović.

Njima je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor, a osumnjičeni su za 'Organizirani kriminal', 'Zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara' i 'Pranje novca'.

Šta kažu iz SIPA-e i FUP-e?

Međutim, tko daje kodna imena akcija? Ima li neki poseban tim ili čovjek unutar policije zadužen upravo za ovako nešto? Veliki broj akcija izveli su pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA). Iz spomenute agencije na upit portala Radiosarajevo.ba odgovorili su šturo.

"Kodna imena predmeta u radu Državne agencije za istragu i zaštitu određuju se u Agenciji. O detaljima ne možemo izlaziti u javnost", naveli su iz SIPA-e.

Nešto konkretniji su bili iz Federalne uprave policije (FUP), čiji pripadnici također iza sebe imaju na stotine akcija. "Kodna imena akcija određuju policijski službenici uz dogovor sa postupajućim tužteljima", naveli su iz FUP-a u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.