KLIMATSKE PROMJENE Temperature rastu, prati ih suša, a mi u BiH se možemo samo prilagođavati

suša, voda za piće, voda, indija, Duvanjsko polje, suša, klimatske promjene, Trebinje

Danas je u Trebinju održana Međunarodna konferencije o klimatskim promjenama pod nazivom “Klimatske promjene: rizici i zajedničko djelovanje u regiji“, koja ima za cilj ukazati na opasnosti od klimatskih promjena, unaprijediti suradnju u regiji i poslati poruku o neophodnosti provođenja mjera i aktivnosti koje će ublažiti klimatske promjene.

Stručnjaci iz te oblasti na konferenciji predstavili su rezultate istraživanja o klimatskim promjenama. Nažalost situacija nije nimalo dobra kada je u pitanju budućnost.

„Ono što nije dobro je da se očekuje povećanje temperatura u cijelom regiji, problemi sa sušom, poplavama, šumskim požarima. Znanost pokušava naći najbolji odgovor kako se prilagoditi na takva stanja i kako brzo reagirati, da imamo što manje štete i posljedica”, kaže Goran Trbić, profesor klimatologije na PMF Univerziteta u Banja Luci.

Međunarodna istraživanja su utvrdila da BiH u globalnom povećanju emisija štetnih plinova utječe sa svega 0,1 %, te da trpi posljedice klimatskih promjena u visoko tehnološki razvijenim zemljama.

“Naš cilj je adaptirati se na nešto što trpimo, što je evidentno. Trpimo posljedice klimatskih promjena, mi ih ne možemo uništiti, ukinuti, ali se moramo prilagođavati vremenu koje će biti ispred nas. Mi ne znamo kakva će naredna godina biti, hoće li nas ponovo zadesiti poplave, suše, požari… “, istaknula je Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS.

Sudionici konferencije istaknuli su da su toplotni udari, koji su se događali do dva puta godišnje, ove godine premašili sve statistike unazad 100 godina, budući da je bilo pet toplotnih valova sa tropskim noćima i enormno visokim temperaturama. Zbog klimatskih promjena ove jeseni i zime mogu se očekivati veće temperature u odnosu na prethodne godine.