KINEZI STIŽU U SVIBNJU Elektroprivreda RS kreće s projektom od 222,4 milijuna eura, nabavljaju i električna vozila

Elektroprivreda RS
Hercegovina.info

Iako su u studenom prošle godine u Elektroprivredi RS očekivali da će 2022. godinu završiti s gubitkom, zbog velike suše i loše hidrologije, na današnjoj konferenciji za novinare ipak su se pohvalili da su u prethodnoj godinu uspjeli ostvariti dobit od preko 48 milijuna maraka.

“Svih pet proizvodnih poduzeća je poslovalo pozitivno, a ukupan bruto rezultat MH ERS je bio 54 milijuna i 143 tisuće, a neto 48 milijuna i 960 tisuća KM”, istaknuo je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

I ovaj put glavna tema je bila izgradnja HE Dabar, čija se izgradnja najavljuje od 2012.godine i koja je trebala biti već na mreži 2017. godine. Za tih šest godina samo se povećala cijena izgradnje. S početnih 176 milijuna KM, došlo se do skoro tri puta veće cijene izgradnje od 222,4 milijuna eura. Posao je ugovoren s kineskom kompanijom "Gezuba", a radovi bi službeno trebali početi u drugoj polovici svibnja.

“Tek 1. veljače 2023. godine aktiviran je kredit od 85 postotaka u vrijednosti od 189 milijuna eura, a ukupan ugovor za izvođenje svih radova je 222, 4 milijuna eura. Što se tiče roka izgradnje HE Dabar, bit će završen za 46 mjeseci”, naglasio je Petrović.

U isto vrijeme preko 7 milijuna maraka planirano je na reklamiranje. Pored toga Elektroprivreda je najavila da će svoj vozni park obogatiti električnim automobilima.

“Točno je da je matično poduzeće raspisalo natječaj na 7,5 milijuna maraka za pomoć sportskim kolektivima i humanitarnim organizacijama koje nas žele reklamirati, a mi smo u mogućnosti platiti ih u trajanju 12 mjeseci. Ono što smo već pokrenuli je da želimo kupiti jedan automobil na elektro punjenje, ili dva ili više”, dodao je Petrović.

Na konferenciji za novinare u Elektroprivredi su istaknuli mogućnost problema sa prijenosom električne energije, navodeći da je Elektroprijenos BiH dao previše načelnih suglasnosti za izgradnju solarnih elektrana.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.