KAZNENA ODGOVORNOST IZBAČENA IZ ZAKONA Investitori u HNŽ-u ne mogu u zatvor sve i da hoće

kinezi, radnici, austrija, radne dozvole, Hrvati, Njemačka, radnici, Bespravna gradnja, investitori, Mostar, HNŽ, radnici, samci,  radna dozvola, radnici, BIH
Arhiva

Kaznena odgovornost investitora u slučaju bespravne gradnje od 2013. u županijskom Zakonu o gradnji ne postoji, te što god da investitori gradili i radili po gradu odgovaraju samo novčano, ili ponajprije nikako. 

Zakon o gradnji HNŽ-a kaže tek da će se novčanom kaznom od 10-15 tisuća maraka kazniti pravna osoba koja ima svojstvo investitora ako bez odobrenja za građenje pristupi izgradnji nove građevine, dogradnji postojeće građevine, nadogradnji nove etaže na postojećoj građevini, vršenju zahvata kojima se može ugroziti život i zdravlje ljudi, susjedni objekti, sigurnost prometa i drugo. Novčana kazna predviđena je i za odgovornu osobu, u iznosu od 1000 – 3000 maraka. Kazne su mizerne i dvostruko ili trostruko manje nego u istim zakonima država u okruženju, čime se zapravo stvara dojam da je poligon za bespravnu gradnju namjerno širom otvoren. 

Dakle odgovornost investitora je prekršajna, a novčane kazne se također ne izriču. 
Zanimljivo, u federalnom Zakonu o građenju kaznene odredbe za investitora postoje. Tako se u zakonu kaže da će se kaznom zatvora u trajanju od jedne do tri godine kazniti odgovorna osoba u pravnoj osobi koja ima svojstvo investitora ako bez odobrenja za građenje pristupi izgradnji nove građevine, dogradnji postojeće građevine, nadziđavanju nove etaže na postojećoj građevini, vršenju drugih zahvata većeg obujma kojima se može ugroziti život i zdravlje ljudi. Također, federalni zakon predviđa do jedne godine zatvorske kazne za fizičku osobu koja gradi bez dozvola, no ne i isti zakon u HNŽ-u, gdje su kaznene odredbe 2013. izbačene, a investitori zaštićeni.

Bespravna gradnja,investitori,Mostar,HNŽ

Kada je u pitanju bespravna gradnja u županijskom Tužiteljstvu HNŽ-a postoji niz kaznenih prijava na tu temu, prije svega na račun čelih ljudi i urbanizma Grada Mostara. Grad vrvi objektima koji su bez ikakvih odobrenja. Nova vlast je zaustavila izdavanje ilegalnih dozvola, no šteta, o kojoj smo na portalu previše, a ipak s obzirom na obujam samo djelomično pisali, sanirati će se godinama.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.