USKORO ZABRANA PUŠENJA U Mostaru samo jedan lokal bez dima cigareta, drugi vlasnici zabrinuti zbog odluke

Pušenje kafić
Ilustracija

Od 20. svibnja ove godine trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Zakon je izglasovan u oba doma Parlamenta FBiH u ožujku prošle godine, a vlasnici ugostiteljskih objekata će među prvima osjetiti promjene koje će ova odluka predstavnika donijeti. Mnogi od njih su mišljenja da će biti jako teško realizirati ovu odluku bez problema ili financijskih gubitaka.

„U cijelom svijetu postoji zabrana pušenja u zatvorenim objektima već godinama unazad, dakle, to nije ništa novo. Ipak, za naše ugostiteljstvo koje se još nije oporavilo ni od korona virusa, ovo je atak. Imam utisak da sve ide nezaustavno prema ugostiteljstvu. Zabrana pušenja će zasigurno utjecati na promet u ugostiteljstvu, a bitno je naglasiti i da to nije samo staviti znak da je negdje zabranjeno pušenje, u pitanju su mnogo veće promjene“, rekao je Luka Jarak, vlasnik lokala 'Gaža' za hercegovina.info.

Kako kaže, u skladu s takvom odlukom, potrebno je jasno odvojiti pušače i nepušače u različite prostorije ili sa jasnom membranom, a to nije jednako lako učiniti u ugostiteljskim objektima koji imaju, na primjer, od 70 i 100 kvadrata i terase, kao u onima koji na raspolaganju imaju svega 30 kvadrata.

„Pored toga, ukoliko dođe do pregrađivanja objekta zidom, ni to ne znači gotov posao. Postoji čitav niz radova, a neki od njih jest ugradnja novog sustava ventilacije. Nije problem odvojiti nepušački dio, problem je napraviti pušački dio, jer svi gosti jednako vole čist zrak i nezadimljene prostorije. Ulaganja su velika, mora se razmišljati onda i o totalnoj obustavi rada objekta dok se sve to izgradi, od 10 do 15 dana, ovisno o investicijskom programu“, kazao je Jarak čiji lokal postoji već desetljeće u našem gradu.

Jarak je pojasnio da će se broj gostiju i prometa možda čak i prepoloviti, a posebno je naglasio da se ugostitelji nisu još u potpunosti u financijskom smislu oporavili ni od prvog vala korone.

Ova odluka je u redu, ali mislim da je mogla sačekati još neko vrijeme jer postoje bitnije stvari za rješavanje, a koje mogu utjecati na život svih građana BiH“, objasnio je Jarak. 

U Mostaru trenutačno postoji samo jedan lokal koji još od svog otvaranja prakticira zabranu pušenja unutar kafića, a ranije se takvom praksom mogao pohvaliti samo još McDonald’s koji je nedavno zatvoren.

„Naša prvobitna ideja kada smo otvarali ’Teco’ bila je da to bude lokal ’za nas’, u smislu, moja želja je bila da mogu da dođem negdje, a da poslije toga ne nosim miris cigareta sa sobom. Kao nepušač, mogu kazati da je ova odluka koja treba stupiti na snagu dobra, ali sigurna sam da se brojni pušači neće složiti sa mnom“, izjavila je Marta Bajo, menadžerica lokala 'Teco' za hercegovina.info.

Bajo je otkrila da su na početku rada imali opravdani strah kako će takva ideja ispasti na kraju, baš zbog zabrane pušenja, ali se ipak pokazala kao dobra odluka s pozitivnim ishodom.

„Što se tiče naših gostiju, mislim da, između ostalog, dolaze zbog cjelokupne usluge jer imamo drugačiju ponudu, gajimo neki drugi stil. U slučaju hladnijeg vremena, s obzirom na to da unutar lokala nema baš mnogo prostora, odvojili smo jedan dio ceradom i tako omogućili da svi imaju priliku za potpun ugođaj. Nismo se pokajali zbog svoje odluke, ali ne znam koliko će se drugi ugostitelji držati te odluke i koliko će biti svima izvodivo“, kazala je Bajo.

Pored ugostitelja, razgovarali smo i s jednom od sugrađanki koja je nam je objasnila da će ova odluka jednako utjecati i na ugostitelje i na goste.

„Mišljenja sam da će odluka o zabrani pušenja u lokalima biti teško izvodiva i da će biti baš teško prilagoditi se takvoj promjeni. Većina pušača svoju prvu jutarnju kavu ne mogu zamisliti bez cigarete, a da ne govorim o noćnim izlascima i svirkama. Ta promjena će izazvati burne reakcije i ugostitelja i gostiju“, zaključila je Mostarka Hana Belović.

Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje uporaba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Podzakonski akti podrazumijevaju i uvjete za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Zakon kaže i da će obaveze za fizičke osobe nastupiti s danom početka primjene ovog zakona, a to je kraj svibnja 2023. godine, dok ustanove, poduzeća i druge pravne osobe dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona (studeni 2023.).

U praksi to znači da će ugostitelj tijekom razdoblja prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti uslužiti ga ukoliko gost bude inzistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

"Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona", navodi se u zakonu.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijski organi za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje.

Kako je navedeno u zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak 'zabranjeno pušenje', a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.
Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju. Pušenje će biti dozvoljeno u zračnim lukama i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor zračne luke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.