KASNI, ALI STIŽE Dijaspora ove godine stiže u kolovozu i rujnu

Njemačka granica
Spiegel

Oni koji su odgađali dolazak u Bosnu i Hercegovinu zbog četrnaestodnevne karantene po povratku u Njemačku, sada se premišljaju, i izvjesno je da bi mogli doći u domovinu u kolovozu i rujnu.

"Kada je bila na snazi odluka da svi koji dolaze iz rizičnih područja moraju u karantin odlučio sam da neću ove godine dolaziti, no budući da je sada samo nužno testiranje po povratku odlučio sam ipak doći", kaže nam jedan Mostarac koji već četiri godine radi u Muenchenu.

Tako je izvjesno da dijaspora ove godine stiže, ali u kolovozu i rujnu.

Podsjetimo, Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na koronavirus za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, rekao je ministar zdravstva.

Ta odluka je najavljena prošlog tjedna, ali se nije znalo kada će točno stupiti na snagu.

"Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne stariju od 48 sati) ili se testirati ovdje", rekao je Jens Spahn na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Iseljenim članovima obitelji raduju se ponajviše članovi obitelji koji su ostali u domovini, ali i obrtnici, prije svega frizeri i zubari, koji redovito ljeti više zarade upravo zbog iseljeništva.

Veleposlanstvo Republike Njemačke nedavno je u odgovoru našem portalu odgovorilo da je BiH u statusu rizične zemlje, i svi koji su bili u BiH u Njemačkoj moraju u četrnaestodnevnu samoizolaciju. Sada to više nije tako, a kako su iz tih razloga mnogi odustali od odmora u BiH, izvjesno je da će se sada predomisliti.