KAO DA IH JE NETKO I NOSIO Čerkez kaže da više ne moramo nositi maske, kao što ih nismo nosili ni do sada

Maska na stolu
Ilustracija

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je danas Vladi FBiH da prihvati novu mjeru prema kojoj nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru više nije obavezno, potvrdio je Feni pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Istaknuo je da će nošenje maski biti obavezno u gradskom prijevozu, zatim za sve koji rade u zdravstvenim i socijalnim, ali i kazneno-popravnim ustanovama. Naglasio je da ipak preporučuju nošenje maski starijim osobama koje su i dalje u riziku, kao i necijepljenim osobama.

Čerkez je istaknuo da je dozvoljeno okupljanje do 300 osoba, a ukoliko je taj broj veći, potrebno je posjedovanje dokaza o CPT pravilu.

Govoreći o ugostiteljskim objektima, kazao je da sada vrijedi pravilo razmaka od dva metra između stolova, čime se ukidaju brojčana ograničenja. Posjetitelji disko i noćnih klubova moraju, pored poštivanja razmaka, posjedovati i VPT pravilo.

Dodao je da će od sada kazaolišta i kina moći raditi sa 50 posto kapaciteta, dok na sportskim natjecanjima vrijedi isto pravilo, osim u zatvorenim prostorima gdje važi VPT pravilo.

Čerkez je istaknuo da županije imaju mogućnosti usvajanja restriktivnijih mjera te da će pratiti situaciju i nastavit s popuštanjem mjera.

"Pandemija još nije prošla, treba se pridržavati preporuka, posebno ljudi treće živote dobi i necijepljene osobe", zaključio je Čerkez za Fenu.