VRATIO SE ČERKEZ Počinje cijepljenje djevojčica od 15 godina protiv HPV-a

VRATIO SE ČERKEZ Počinje cijepljenje djevojčica od 15 godina protiv HPV-a
AA

Federacija Bosne i Hercegovine počinje s imunizacijom protiv HPV-a, a čiji je cilj prevencija karcinoma grlića maternice. Ovo je za Avaz kazao Goran Čerkez, zamjenik ministra zdravstva FBiH, te je istaknuo da su ciljna grupa djevojčice od 15 godina, tj. učenice devetih razreda osnovne škole.

Tri lokacije

"Neosporno je djelovanje ovog cjepiva. I 10 godina nakon primanja cjepiva razvija imunitet iznad 96 posto. U ovom trenutku cijepljenje uvodimo na tri lokacije, i to Mostar, Zenica i Tuzla, a Sarajevo je već uvelo. Ovo je najbolja zaštita za djevojčice. Naš je cilj da roditeljima damo šansu da njihova djeca imaju bezbrižnu budućnost, da ne razmišljaju o karcinomu grlića maternice kao riziku za svoje zdravlje", rekao je Čerkez.

On ističe kako će biti obuhvaćene pojedine škole, odnosno učenice devetih razreda, te je naveo i kada bi moglo početi cijepljenje.

1.000 doza

"To bi moglo biti krajem ovog i početkom idućeg mjeseca. Još samo čekamo da završimo s edukacijom i distribucijom promotivnih materijala za roditelje i zdravstvene radnike te ćemo nakon toga krenuti s kampanjom", dodao je Čerkez.

Koliko žena oboli godišnje

"Uvođenjem ove vakcine pridružujemo se obitelji europskih zemalja koje su pokrenule i davno uvele u sustav HPV cjepivo kao vid prevencije karcinoma grlića maternice jer je upravo HPV virus glavni uzrok karcinoma maternice. U svijetu od ove vrste karcinoma umre 600.000 žena godišnje, dok kod nas u FBiH oboli oko 150 žena godišnje, a 60 posto ih umre", istaknuo je Čerkez.