KAMELEON ČOVIĆ Od nema ustavne i zakonske mogućnosti za izbore do "zašto ne bismo sudjelovali na izborima?

Čović
Hercegovina.info

Hrvatski narodni sabor i predsjednik Dragan Čović, ako ćemo se osvrnuti malo sazad kameleonski mijenja izjave i stajališta o (ne)izlasku na izbore. Samo su dva mjeseca prošla kako je HNS zalupio vrata medijima i donio iza zatvorenih vrata sedam zaključaka. U petom i sedmom su prijetili da će svaki pokušaj raspisivanja izbora smatrati kontraustavnim, da će, ako se legitimno prestavljanje u cijelosti ne ostvari posegnuti za trećim entitetom. Dva mjeseca poslije toga Čović kaže, tj. pita "Zašto ne bismo izašli na izbore", zaboravljajući sve što je prethodno usvojio ili rekao. Po staroj, matrici zaostaloj još iz vremena bivše države 'kada je dobro zaslužan sam ja, kada se može proklizati pozivam se na kolektiv, kaže: "Zašto ne bi izašli, odlučit će HNS. Međutim, i on i HNS, koji je zapravo opet većinom on - do jučer su pričali i usvajali drugo: 

Veljača 2022. Hrvatski narodni sabor (usvojeno sedam zaključaka, među njima 5 i 7)

5. HNS smatra da je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca. Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

7. Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cjelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

Veljača 2022., Radio slobodne Europe

Na pitanje novinara o mogućnosti blokade ili bojkota općih izbora na kojima se biraju članovi Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH te skupštine dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH te deset županija u Federaciji koji bi se u BiH trebali održati u listopadu, Čović je kazao da je ''odluka Ustavnog suda BiH vrlo jasna''.

''Ta odluka je stavila van snage odrednice Izbornog zakona BiH i u toj odluci se jasno navodi da se promjena Izbornog zakona mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako te promjene nema, vrlo je jasno kako ne postoje ustavne, odnosno zakonske mogućnosti da se ti izbori održe na način kako se to čulo u dijelu predstavnika Središnjega izbornog povjerenstva i od nekih predstavnika međunarodne zajednice u BiH'', smatra Čović.


Travanj 2022., emisija Fokus

"Vjerujem da ćemo podržati održavanje izbora, ali to mora odrediti HNS, a ne Dragan Čović. Zašto ne bismo sudjelovali na izborima? Kada je riječ o ranije usvojenim zaključcima HNS-a nigdje se ne govori o blokadi ili bojkotu izbora već o drukčijem organiziranju BiH. To znači da ćemo sjesti i vrlo detaljno pripremiti prijedloge o tome kako mislimo drugačije organizirati BiH", zaključio je Čović.

Čović

DONOSIMO Sedam zaključaka koji idu na HNS

U subotu u Mostaru zasjeda Hrvatski narodni sabor, gdje bi ponajviše govora trebalo biti o izmjenama Izbornog zakona i predstojećim izborima. Na sabor, koji je zatvoren za javnost, prema na…

 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.