KAKVA KORONA Bolesti srca i krvnih sudova i dalje ubojica broj jedan

Emir Fazlibegović
hercegovina.info

U Mostaru je danas, dvadesetu godinu zaredom obilježen 29. rujan – Svjetski dan srca.

“Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija već je 20 godina u žižu svjetske javnosti stavila određene problem u kardiovaskularnoj patologiji, to su bolesti srca i krvnih sudova, koje su ubojica broj jedan suvremenog svijeta, Bez obzira i na koronavirus, maligne bolesti, zarazne bolesti, vodeći uzrok smrtnosti su bolesti srca i krvnih sudova”, kazao je dr. Emir Fazlibegović dodavši da je u cilju sprječavanja bolesti srca i krvnih sudova bitna prevencija.

U tom kontekstu pročitao je par rečenica sa letaka – upotrebi srce da jedeš zdravo, upotrebi srce da piješ umjereno… Upotrebi srce da budeš aktivniji, upotrebi srce da budeš aktivniji. Šećerna bolest, povišen pritisak, glavni su čimbenici rizika, na koje možemo utjecati, ako slijedimo navedene preporuke.

Dani srca obilježavaju se cijeli tjedan u Mostaru. Inače, u BiH su bolesti srca i krvnih sudova na prvom mjestu. Približava joj se velikom brzinom smrtnost i od malignih bolesti. Ohrabruje činjenica da se broj pušača smanjuje, da ljudi srednjih godina prestaju pušiti, no mladi počinju rano pušiti.