KAKO SMO I PISALI Podvelešci progurali odluku o solarima zbog Elektroprivrede BiH

Vjetroelektrana Podveležje
Hercegovina.info

Gradsko vijeće Grada Mostara na zadnjoj sjednici usvojilo je odluku o izmjenama i dopunama prostornog plana grada, kako bi se na pojedinim lokacijama ispod vjetroelektrana mogli graditi i solari. Da se s ovom odlukom žurilo upravo zbog Podveležja, kako smo i pisali, potvrdili su i iz Elektroprivrede BiH. 

Na lokalitetu Podveležja Elektroprivreda BiH nakon vjetro parka planira graditi i solarnu elektranu, a kako su izjavili, procijenjena instalirana snaga će biti 36 MW i bit će locirana na prostoru postojećeg koncesijskog područja Vjetroelektrane Podveležje 1.

"Namjera je da se u znatnom udjelu iskoristi postojeća infrastruktura koja je izgrađena za potrebe vjetroelektrane. U tijeku su aktivnosti na rješavanju prostorno-planske dokumentacije i drugih pretpostavki za zaključenje ugovora o koncesiji. Zavisno od modela financiranja i primijenjenog postupka nabavke, plan je da izgradnja krene tijekom 2023. godine i puštanje u pogon tijekom 2024. godine. Procijenjena vrijednost investicije je 53 milijuna KM. Investitor je JP Elektroprivreda BiH, a kada je riječ o osiguravanju kreditnih sredstava, u tijeku su razgovori s njemačkom KfW bankom. Ukoliko bi se pokazalo kao brži scenarij, JP Elektroprivreda BiH je spremna projekt financirati i vlastim sredstvima. Očekivana godišnja proizvodnja je 66.000 MWh", istakli su iz tog poduzeća za Klix.

Inače, nositelj pripreme za izradu izmjena i dopuna plana je Odjel za urbanizam i građenje – Služba za urbanističko planiranje, a nositelj “Zavod za prostorno uređenje”. Nositelj je dužan izraditi prednacrt, nacrt i prijedlog izmjena i dopuna plana u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju HNŽ, uredbom o jedinstvenoj metodologiji za izradu planskih dokumenata i drugim propisima, navodi se u odluci. Zanimljivo je da se u njoj ne precizira da se radi upravo o Podveležju, kako smo i najavili. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.