PODVELEŠCIMA SE ŽURI Ispod vjetroelektrana da se prave i solari

Vjetroelektrana Podveležje
Hercegovina.info

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Mostara, uz ostale, nalazi se i odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna prostornog plana grada.

Izmjene i dopune plana se odnose na područja koja su prostornim planom predviđena za izgradnju, tj. postavljanje objekata za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Ovo bi značilo da se gradskim vlastima žuri za solare u nekim dijelovima grada, te nemaju vremena čekati nove planove, pa će pristupiti izmjenama starih. 

Radi se o zonama gdje su locirane vjetroelektrane, te bi ispod njih mogli biti solari, a u vrijeme postojećih planova nisu bila iskustva da može i jedno i drugo, objašnjava struka.

Nositelj pripreme za izradu izmjena i dopuna plana je Odjel za urbanizam i građenje – Služba za urbanističko planiranje, a nositelj “Zavod za prostorno uređenje”. Nositelj je dužan izraditi prednacrt, nacrt i prijedlog izmjena i dopuna plana u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju HNŽ, uredbom o jedinstvenoj metodologiji za izradu planskih dokumenata i drugim propisima, navodi se u odluci.

Čini se da je ovdje u fokusu Podveležje, gdje je Elektroprivreda BiH izgradila vjetropark koji je pušten u rad u ožujku ove godine. I premda u svemu zapravo nema ništa sporno, zanimljivo je da će drugi projekti u gradu čekati redovne planove, a obnovljivi izvori idu preko reda, jer tako kaže i politika. Nije na odmet podsjetiti da je predsjednik GV Salem Marić iz Podveležja, a gore ima i vikendicu, ili što bi on rekao kućicu.