KAKO SE ZOVE UMIROVLJENIK BEZ MIROVINE? Bakir Izetbegović!

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Iako je prije nepunih mjesec kazao da je umirovljenik, prema podacima do kojih je došao “Dnevni avaz”, predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije ni podnio zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu, jer njegovog imena nema u bazi predmeta PIO/MIO FBiH.

Nakon što je izgubio utrku za člana Predsjedništva BiH i nakon što mu je istekao mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH te je ostao bez svih pozicija u vlasti status Izetbegovića, vjerojatno, ne bi izazivao toliko pozornosti da ga sam, povremeno, ne nameće u svojim medijskim istupima. Podsjetimo, u emisiji “Pressing” N1 televizije on se 22. veljače ponovo pokušao predstaviti kao skroman čovjek.

"Ja sam umirovljenik od prije dva dana. Vrlo skromno živim. Nisam već tri godine zaredom išao na godišnji odmor, nemam automobil, ja sam jedan skroman čovjek. Imam nešto ušteđevine", kazao je tada.

Takvim izjavama Izetbegović samo dolijeva ulje na vatru i izaziva dodatni revolt kod građana koji se u teškim vremenima bore za opstanak, a koji su proteklih godina svjedočili “skromnosti” njegove obitelji.

Podsjetimo, uvjete za mirovinu Izetbegović je ispunio prije dvije godine, kada je s kolegama Draganom Čovićem, Nikolom Špirićem i Mirkom Šarovićem navršio 65 godina.

Sva trojica su, po osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, poslani u mirovinu, uz otpremnine od po 30.000 KM, kojih se nisu mogli odreći. Kasnije je rekao da je sve dao u humanitarne svrhe.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Izetbegović je, kao zastupnik i predsjednik Kluba SDA, od 2006. do 2010. godine imao plaću od 4.680 KM. U naredna dva mandata, kao član Predsjedništva, inkasirao je 5.518, odnosno 5.613 KM, a u mirovinu odlazi nakon mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je kao zastupnik i predsjedatelj Doma naroda primao 4.946 KM mjesečno.