KAKO SE MALA HERCEGOVAČKA OPĆINA BORI PROTIV BANKROTA Otpuštanje viška radnika, mjere štednje i pomoć iz Srbije

Bileća

"Općina Bileća nije i neće proglasiti bankrot", tvrdi rukovodstvo ove male istočnohercegovačke općine. "Problemi postoje i nagomilani su još iz razdoblja osmogodišnje vladavine SNSD-a", tvrde oni.

Kada je Veselin Vujović te 2020. godine došao na vlast, nakon što je izabran za načelnika Općine Bileća, nakon dva mandata Miljana Aleksića, zatekao je dug općine koji je iznosio ogromnih 20 milijuna KM, što je ovu općinu stavilo u red najzaduženijih općina i gradova u Republici Srpskoj.

Agonija koja traje i traje...

Od tada, pa do danas, blokade računa i prinudne naplate dugovanja su gotovo uobičajena stvar, a isto se događalo i za vrijeme vlasti Saveza neovisnih socijaldemokrata.

Olakšavajuću okolnost prethodnoj vlasti predstavljala je činjenica da je SNSD kao republička vlast preko institucija kojima rukovodi često izlazio u susret rukovodstvu Općine Bileća, tako što bi skinuli blokadu čime je agonija samo nastavljana, a problem postajao sve dublji. Najnoviju blokadu općinskog računa od 5. travnja ove godine mnogi mediji okarakterizirali su kao bankrot Bileće. S druge strane, Miljan Milićević, načelnik Odjela za financije u Općini Bileća tvrdi da Bileća nije u bankrotu optuživši lokalni SNSD za obmanjivanje javnosti.

‘’Bileća nije u bankrotu! Bilećki SNSD pokušava da spinuje javnost, da zbuni građane općine Bileća kako je Bileća tobože u bankrotu. Oni su zabrinuti za bilećku kasu, a da ponovo dođu na vlast, što pokušavaju, vratili bi sve na tvorničke postavke kao i stanje kakvo je bilo u razdoblju od 2012. do 2020. godine.

"Plaćamo ceh vladavine SNSD-a"

Doba osmogodišnje vladavine SNSD-a je nas dovelo u ovakve probleme. Mi danas plaćamo ceh vladavine SNSD-a, plaćamo njihove dugove koje su napravili tada. Ne možemo da pričamo o bankrotu, ja se nadam da je najgore razdoblje općine Bileća iza nas i da dolaze bolji i svjetliji dani. Aktualna vlast na čelu sa gospodinom Vujovićem je zaustavila dalji sunovrat općine Bileća. Broj radnika smo sveli sa 287 zaposlenih, koliko ih je bilo početkom 2021. godine, na sadašnjih 192 radnika, dakle 95 radnika je manje na proračunskoj kasi. Želim da napomenem da bilećki SNSD javnosti pokušava nametnuti priču kako smo mi uzeli kredit odnosno emisiju obveznica 2022. godine, to je točno, emitirali smo obveznice u iznosu od 4,3 milijuna pod kamatnom stopom 4,2 posto na 10 godina, uz grace period od godinu dana. Ali želim da napomenem javnost da je SNSD za 8 godina zadužio općinu sa četiri kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od nešto više od 8 milijuna KM ali je interesantno da su kredite uzimali po daleko nepovoljnijim uvjetima u odnosu na naše emitiranje obveznica. Njihovi krediti su bili od 4,2 posto do famoznih 6,6 posto!’’, kaže Milićević.


On dodaje da do blokade računa nije došlo prvi put već da se radi o nažalost, redovitom stanju u Općini Bileća.

‘’Nije ni prvi ni posljednji put da je Centralni registar vrijednosnih papira aktivirao mjenicu i blokirao račun općine Bileća kako bi se naplatio. To je bilo i u prethodnoj vladavini SNSD-a. Sada je nažalost počela izborna kampanja, bilećki SNSD nakon nekih pomjeranja u općinskom odboru, jedna mala skupina ljudi je krenula u izbornu kampanju na veliko i pokušava građanima Bileće i javnosti pokazati sve negativno, odnosno bore se da se opet vrate na vlast, a da se vrate na vlast, sve bi vratili na doba između 2012. i 2020. godine, i broj radnika i zaduženje’’, rekao je Miljan Milićević, načelnik Odjela za financije.

Spas iz Srbije


Općini Bileća je iz Srbije obećano nešto manje od 2 milijuna eura, što rukovodstvo ove općine vidi kao šansu da se bar malo saniraju dugovi i isplate zaostale plaće, porezi i doprinosi.


‘’Od Srbije očekujemo pomoć u iznosu od milijun i 950 tisuća eura, točnije milijun eura za sanaciju lokalnog proračuna i 950 tisuća eura za tri projekta, to su vrtić Budućnost, sanacija i rekonstrukcija Gradske biblioteke i Vodovod Baljci. Ova pomoć će nam značiti, za ozdravljenje općinskog proračuna, isplatit ćemo sve zaostale plaće, sve pripadajuće poreze i doprinose’’, kaže Milićević.


Veselin Vujović, načelnik Općine Bileća optimistično najavljuje kraj problemima sa kojim se susreće ova mala i nerazvijena općina. Najavljuje i nove otkaze čime će se troškovi administracije dodatno smanjiti.


‘’Nazire se kraj rješavanju problema. Mi ćemo i dalje smanjivati dug koji smo naslijedili od prethodne vlasti i vidi se svjetlo na kraju tunela za općinu Bileća. Nije istina da će općina Bileća bankrotirati, niti će ikada bankrotirati, uvijek ćemo se mi boriti za našu Bileću. Moram da kažem da smo dug koji smo naslijedili od skoro 20 milijuna KM sa prethodne tri godine smanjili za neka 2 i pol milijuna KM, što pokazuje da polako izlazimo iz krize. Moram napomenuti da je broj zaposlenih radnika smanjen za nekih 95 zaposlenih, u narednom razdoblju ići ćemo na smanjenje još većeg broja izvršitelja tako da ćemo, što bi naš narod rekao, stanut’ na zelenu granu’’, rekao je Veselin Vujović za hercegovina.info.


Vlada Republike Srpske je gotovo pa gluha na probleme sa kojima se sučeljavaju sve one lokalne zajednice na čijem čelu nije vladajuća partija ili netko od njihovih koalicijskih partnera. Tako je i u slučaju Bileće, a imajući u vidu da je ovo izborna godina, ne treba očekivati da će se do izbora po tom pitanju išta promijeniti već da će do podrške Vlade Republike Srpske doći ukoliko se SNSD eventualno vrati na vlast. Još jedan dokaz da je u Bosni i Hercegovini politika iznad svega, a dok je tako, problemi će se gomilati, a ceh će kao i obično plaćati građani.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.