KAKAV ZAKON TAKVE ISPLATE Vlada objasnila zašto su kladionice dobile više od vrtića

Vlada HNŽ
Ilustracija / hercegovina.info

Vlada HNŽ-a danas je reagirala na, kako tvrde „neosnovane prozivke i lažna moraliziranja, a u svezi s odlukama o isplati subvencija temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ, tzv. Korona zakona“.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

„Vlada preuzima odgovornost pomoći ugroženom gospodarstvu i zaštite 10.000 radnih mjesta. Zakonske odredbe su jasne i ne omogućuju nikakvu diskriminaciju među gospodarskim subjektima i naše odluke odnosno pokrivenost odlukama o subvencioniranju ništa se ne razlikuju od cijeloga prostora FBiH.

Tako i predmetni subjekti koje se medijski problematizira uredno su registrirani gospodarski subjekti koji imaju svoju djelatnost, svoje zaposlene i kojima je bio zabranjen rad u skladu protuepidemijskim zabranama i mjerama. U najkraćem, a u skladu sa Zakonom, svaki gospodarski subjekt koji se prijavio na Javni poziv i ispunio jasno postavljene kriterije (prije svega, da nisu otpuštali radnike i da im je, odlukama kriznih stožera, bio zabranjen rad) obuhvaćen je donesenim odlukama Vlade koje imaju za cilj zaštitu 10.000 radnih mjesta u našoj županiji.

Svako drukčije postupanje, a posebno preraspodjela novca koju neki potenciraju, bila bi kaznena povreda Zakona što je smjer u kojem ova Vlada neće ići. Pozivamo, stoga, sve one koji se upuštaju u javne rasprave relativizirajući napore Vlade HNŽ-a u saniranju gospodarskih posljedica pandemije, da iščitaju zakonske propise i razmotre sveobuhvatno činjenično stanje, a ne da špekulacijama i neutemeljenim jeftinim moraliziranjima obmanjuju naše sugrađane.

Na kraju, što je osobito bitno naglasiti, subvencije idu za plaće radnicima, a ne poslodavcima, a i u kladionicama rade naši sugrađani, nečije kćerke, supruge, majke! Plaća je i njihovo pravo!“, zaključili su. Vlada se referirala na psihologa Marka Romića, koji je na facebooku, a potom i za naš portal izjavio da nije normalno da su kladionice dobile više novca od vrtića.

S druge strane, za podsjetiti je da je Skupština HNŽ-a odbila amandmane da se osobama koje su za lockdowna dobile otkaz pomogne, kao i medijskim kućama, koje su bile bez marketinških ugovora, no amandmani su odbijeni.

Jasno je da korona-zakonom kakav je donesen, drugačiji vid isplate nije bio moguć, no da zakon nije mogao biti bolji i pravedniji, iz Vlade zasigurno ne mogu tvrditi.

Pomoć Vlade morala se vezati i uz to koliki profit ostvaruju neke firme, a da se tako učinilo, zasigurno ne bi kladionice bile u istom rangu s vrtićima ponajprije i zbog činjenica da vrtići svoje poslovanje za vrijeme koronavirusa nisu mogli temeljiti na online modelu, za razliku od kladionica.

S toga se Vladi sugerira ne da krši zakon, kako skreću s teme u svom priopćenju, nego da prilikom izrade zakona imaju u vidu hoće li isti biti na terenu pravedan. Ne mogu u istom rangu biti tvrtke koje ostvaruju višemilijunski profit na kocki, s vrtićima, a na što je lijepo ukazao i psiholog Romić.