KAJTAZ Pola milijuna KM za nabavku besplatnih udžbenika

Alden Kajtaz
Fena

Tajnik Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti Alden Kajtaz potvrdio je da će Ministarstvo na osnovu pola milijuna KM iz Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera, osigurati besplatne udžbenike za učenike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, a koji su u stanju socijalne potrebe.

Program je na današnjoj sjednici usvojila Vlada FBiH, a Kajtez podsjeća da će i 1.150.000 KM biti usmjereno u odgojno-obrazovnim ustanovama za opremanje kabineta fizike, kemije, biologije.

"Program je prije svega usmjeren na povećanje funkcionalnog znanja i vještina učenika kako bi spremniji dočekali naredno PISA testiranje. Taj projekt je vrijedan 900.000 KM, rekao je Kajtaz na pres-konferenciji u Vladi FBiH.

U pogledu visokog obrazovanja nastavit će se pružanje pomoći sveučilištima u BiH u implementaciji Bolonjskog procesa, te su u ovoj godini izdvojena značajna sredstva za smještaj i ishranu studenata.

"U oblasti znanosti također izdvajamo značajna sredstva za poboljšanje znanstvenog kadra visokoškolskih ustanova, te znanstveno -istraživački rad. Milijun KM izdvojeno je za podršku programa i projekata institucija kulture, istakao je Kajtaz.

Ministarstvo će i u ovoj godini podržati najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kao i učenike i studente romske nacionalnosti.