DOBRE VIJESTI U tri županije besplatni udžbenici za osnovce

učenici, nastavnica
Getty images/Ilustracija

Osnovnoškolci u Hercegovini i u novoj školskoj godini imat će besplatne udžbenike, što će sigurno olakšati njihovim roditeljima, budući da opremanje školaraca i nije baš tako jeftino. Još prošli tjedan Vlada Federacije BiH obavijestila je javnost i županijska ministarstva obrazovanja da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz proračuna Federacije BiH. Ističu da je Vlada Federacije BiH u ovom trenutku jamac županijskim ministarstvima da će sredstva biti uplaćena odmah nakon usvajanja rebalansa Federalnog proračuna.

No, u hercegovačkim županijama su se pobrinuli da zakinuti ne budu školarci od 5. do 9. razreda.

"Vlada HNŽ je još prošle godine donijela odluku i nabavila udžbenike za svih devet razreda osnovne škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Tako je za svih oko 16.500 učenika koliko ih imamo u HNŽ-u nabavljeni besplatni udžbenici. Nova školska godina počinje za nekoliko dana i sve učenike u našoj županiji će dočekati besplatni udžbenici", kaže za Hercegovina.info glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović.

Neki udžbenici će se ipak morati mijenjati budući da su jednokratni.

"Kupnjom udžbenika prošle godine osigurani su i za sljedeću generaciju, jer će se oni sačuvati i vratiti. Također, aktivnostima Ministarstva prosvjete, kulture i sporta u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave se radi analiza o tome što još nedostaje. Neki su udžbenici potrošeni, budući da se koriste jednokratno. Takve udžbenike će se morati zamijeniti i ovih dana se će se u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave i to završiti", istaknuo je Pavlović

Učenici iz najugroženijih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji besplatno neće dobiti samo udžbenike.

"Također, imamo i našu akciju našeg Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi gdje smo proveli sve aktivnosti da se osigura 1000 kompleta torbi i školskog pribora za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, tako da će i do biti završeno do početka nove školske godine", dodao je Pavlović.

Iz Vlade Županije Zapadnohercegovačke također su nam potvrdili kako se osnovnoškolci i njihovi roditelji ne moraju brinuti.

"Svi učenici u osnovnim školama od 1. do 9. razreda u Županiji Zapadnohercegovačkoj imat će besplatne udžbenike. To je kod nas i ranije bila praksa. Svake godine radimo samo na nadopunjavanju udžbenika koji nedostaju", odgovorili su za Hercegovina.info iz Vlade ŽZH.

Vlada Hercegbosanske županije i Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa te županije, još su u kolovozu prošle godine po prvi put osigurali besplatne udžbenike za sve učenike u svim osnovnim školama u HBŽ. Do prošle godine na njih su pravo imali samo učenici prvih razreda, djeca iz obitelji slabijeg imovnog stanja i djecu s dijabetesom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.