FEDERACIJA BIH Besplatni udžbenici za učenike od 1. do 5. razreda

Školska torba ruskak knjige udžbenici škola
Ilustracija hercegovina.info

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti obavijestilo je javnost i županijska ministarstva obrazovanja da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz proračuna Federacije BiH. Ističu da je Vlada Federacije BiH u ovom trenutku jamac županijskim ministarstvima da će sredstva biti uplaćena odmah nakon usvajanja rebalansa Federalnog proračuna.

S ciljem objektivnog informiranja javnosti, iz Ministarstva pojašnjavaju da je kašnjenje u isplati sredstava za nabavku udžbenika, a što je složen i dugotrajan proces, prouzročeno greškom u ekonomskom kodu do koje je došlo prilikom usvajanja Federalnog proračuna u siječnju ove godine.

Kako se dodaje, Federalno ministarstvo financija je svojim aktom od 10.3.2023. godine obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti da zbog navedene greške ne može dati suglasnost ovom ministarstvu da Vlada Federacije BiH razmatra i usvoji predloženu Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2023. godinu.

Također, Federalno ministarstvo financija je istim aktom obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti da su uputili zahtjev Parlamentu Federacije BiH za razmatranje Prijedloga za ispravku tehničke greške u Proračunu FBiH za 2023. godinu i Zakonu o izvršavanju Proračuna FBiH za 2023. godinu.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti naglašavaju da će nakon ispravci grešaka u ekonomskom kodu sredstva županijskim ministarstvima obrazovanja Vlada Federacije BiH isplatiti u najkraćem roku, a kako bi bili osigurani besplatni udžbenici učenicima od 1. do 5. razreda osnovnih škola u FBiH.