KADA SDA KADROVIRA 11,5 posto zastupnika u federalnom parlamentu ima probleme sa zakonom

SDA zastupnici u Parlamentu

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH održat će se danas. SDA na ovu sjednicu dolazi „pojačana“, ali ne novim zastupnicima, nego novim prijestupnicima.

Tako će na ovoj sjednici u parlamentarnim klupama iz Kluba SDA sjediti čak tri zastupnika koja imaju problema sa zakonom od ukupno 26 zastupnika koliko imaju.

Ukoliko to pretvorimo u postotak, čak 11,5 posto SDA-ovih parlamentaraca o ovom domu ima probleme sa zakonom, piše Avaz.

Novi prijestupnik je Salko Zildžić, Bakirov jurišnik i kadar ove stranke iz Tuzle, koji je u Srbiju pokušao unijeti pištolj iako je to protuzakonito. Osuđen je na godinu dana kućnog pritvora koje će odslužiti u Tuzli. 

Iako Izborni zakon BiH predviđa da moraju odstupiti s funkcije svi oni koji su osuđeni na šest ili više mjeseci kazne, Zildžić sjedi u Parlamentu i dalje jer prvo domaći sud mora potvrditi takvu kaznu.

Kineski respiratori

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je nepravomoćno na četiri godine zatvorske kazne zbog zlouporabe položaja pri nabavci kineskih respiratora koji su koštali građane više od 10,5 milijuna KM. Osim toga, Novalić je završio i na američkoj crnoj listi zbog zlouporabe osobnih podataka umirovljenika. Dok čeka izricanje drugostupanjske kazne, on uživa u visokoj plaći parlamentarca.

Hamdija Abdić Tigar je kadar SDA iz Bihaća, koji je desetljećima punio kategorije crne kronike. On je zbog različitih kaznenih djela osuđivan čak pet puta, a najstrožija kazna mu je izrečena 2007. godine za razbojničku krađu u Bihaću.

On je s Eminom Pivićem u kafiću zarobio poduzetnika Nedžada Bajrića i skoro četiri sata su ga udarali nogama, rukama i pištoljem, a pod prijetnjom da bi im dao 200.000 njemačkih maraka. Pivić je tada ranio Bajrića, a onda, zajedno s Abdićem, oteo mu automobil, mobitel, narukvicu, sat i novac. Iako se do pravosnažne presude čekalo skoro puno desetljeće, Abdić je tada osuđen na dvije godine zatvora.

Kafanske tučnjave

Za kafanske tučnjave u Bosanskom Petrovcu (1998.) i Bihaću (2004.) te tučnjavu na stadionu NK „Jedinstvo“ dobio je 20 mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

  1. Nije tu bio kraj njegovim prestupima, pa je 2016. godine zbog oštećenja tuđe stvari kažnjen novčanom kaznom od 500 KM, nakon što je udario u vrata automobila.

Ono što je jedinstveno za sva tri zastupnika je to da unatoč njihovim problemima sa zakonom stranka na čelu s Bakirom Izetbegovićem stoji iza njih.