KADA ĆE POČETI GRADNJA? Novcem od trošarina prikupljena sredstva za dionicu Mostar – Zvirovići

KADA ĆE POČETI GRADNJA? Novcem od trošarina prikupljena sredstva za dionicu Mostar – Zvirovići
I dok je većina vjerojatno zaboravila kako plaća i ovaj namet, Uprava za neizravno oporezivanje BiH jučer je objavila kako je samo po ovoj osnovi prikupljeno 242,999.818,60 maraka, piše Večernji list BiH.

Novac je raspoređen entitetima i Distriktu Brčko, i to Federaciji BiH raspoređen je ukupan iznos od 143,369.892,97 KM, Republici Srpskoj raspoređen je ukupan iznos od 94,769.929,25 KM i Distriktu Brčko BiH raspoređen je ukupan iznos od 4,859.996,37 KM.

Sada je samo pitanje kada će se početi s nastavkom gradnje koridora Vc, osobito na području Hercegovine gdje bošnjačke stranke već godinama koriste sve mehanizme kako bi opstruirale gradnju autoceste.

Cijena dionica autoceste

Prikupljen iznos dovoljan je, primjerice gradnju autoceste od Zvirovića do Mostara. Naime, dionica Počitelj - Zvirovići trebala bi koštati oko 100 milijuna eura. Riječ je o 11 kilometara hercegovačke autoceste koja uključuje jednu od najimpresivnijih građevina u ovom kraju Europe - most "Počitelj", dug 945 metara, a visok oko 100 metara. Dionica Počitelj - Buna, duga je 7,2 kilometara i koštat će 63 milijuna KM. Iznos je skoro identičan onome koji su vozači do sada platili za izgradnju autoceste u BiH. Treba napomenuti kako su vlasti, nakon stupanja ovih trošarina na snagu promijenile priču, te objavile informaciju da ova sredstva služe kao jamstvo da će krediti koji se uzimaju za izgradnju koridora Vc biti vraćeni. U prijevodu, ne bi bilo ništa sporno da se ova sredstva potroše kroz proračune u svrhe koje nemaju nikakve veze s izgradnjom autocesta. U svakom slučaju, javnost s velikim zanimanjem prati kako se troše sredstva od ovih posebnih trošarina i sigurno će se tražiti informacije kako je ovaj novac potrošen u konačnici. S druge strane, postavlja se pitanje zašto se uzimaju uopće krediti za izgradnju autoceste kad građani daju toliko novca za tu namjenu? Bilo bi zanimljivo čuti odgovor i na ovo pitanje. I nije UNO BiH objavio samo podatke o raspodjeli ovog novca. Ova institucija je u listopadu uspjela oboriti rekord u prikupljenim sredstvima za jedan mjesec. U listopadu je prikupljeno 705 milijuna KM od neizravnih poreza.

Mjesečno više od 700 mil. KM

- To je prvi put od uspostave UNO-a da su prikupljeni mjesečni prihodi veći od 700 milijuna KM. U deset mjeseci 2018. Uprava za neizravno oporezivanje je na osnovi PDV-a, trošarina, carina i cestarina ukupno prikupila 6 milijardi i 332 milijuna KM, što je više za 487 milijuna KM ili 8,33% u odnosu na isto razdoblje 2017., kad su prihodi iznosili 5 milijardi i 845 milijuna KM - navodi se u priopćenju UNO BiH.

Nakon što je UNO gospodarstvenicima izvršio povrat PDV-a u iznosu od 1 milijardu i 138 milijuna KM, netom prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u razdoblju siječanj - listopad 2018. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 5 milijardi i 194 milijuna maraka.

Tako su korisnici neizravnih poreza u 2018. godini dobili 403 milijuna maraka više u odnosu na prihode koje su s jedinstvenog računa dobili u istom razdoblju 2017. godine.