Kad su direktori podnijeli izvješća, HDZ-ov vijećnik posegnuo za Biblijom

biblija, gradska poduzeća, vijesti
Hercegovina.info

Gradsko vijeće Mostara još uvijek nije završilo devetu sjednicu na kojoj su središnja točka gradska poduzeća, i njihov rad minulo desetljeće. Nakon desetak godina direktori su iznijeli poprilično porazna izvješća. Zanimljivo, oporba je bila blaža prema direktorima od vlasti.

HDZ-ov Marko Novak kazao je da je očekivao više.

“Ja ću iskreno, jer ne znam drugačije, to iz mene mora progovoriti. Ja sam malo čak iznenađem tijekom ove rasprave, sve je k’o nešto finćukasto, svi smo kofol zadovoljni, kao malo bi moglo biti bolje. Nije dobro, dragi direktori nije dobro! Ispričat ću vam jednu biblijsku. Bio jedan gospodar, dao jednom sluzi 5 milijuna maraka, drugom dao tri, trećem jedan milijun. Nakon određenog broja godina, recimo da je to dao 2012., a 2020. ih pozvao na raport i upitao: Slugo što napravi? Onaj što je uzeo 5, kaže evo donio sam drugih pet, onaj što je uzeo tri kaže donio sam druga tri, a onaj što je uzeo jedan kaže dao si mi jedan, pa evo ti taj tvoj jedan. Prvima gospodar odgovori da je sluga dobri i vjerni, i nad mnogima će ih postaviti, a zadnjem slugi zli i lijeni odlazi”, ustvrdio je Novak, inače cijenjen i u oporbenim redovima vijećnika.

biblija,vijesti,gradska poduzeća

Upitao je, nakon svih problema, ima li rješenja.

“Jesmo li se mogli pozabaviti s tim da mostarska Zračna luka ne bude samo putnička, nego i cargo, jesmo li pokrenuli razgovor s resornim ministarstvom da hangari koji su zapušteni budu pretvoreni u nekakve hladnjače uz vrlo mala ulaganja”, kazao je još Novak priupitavši direktoricu gradskih pijaca/tržnica čija je zemlja tržnice u Vrapčićima.

SDA-ov Ibro Husnić nadovezao se da nije dobro. “I mene iritiraju ova uvijanja da je nešto fino, mislim da nije ništa fino", prokomentirao je, dok je SDP-ov Arman Zalihić pitao čemu služe pojedina poduzeća, ako ne služe svrsi.

biblija,vijesti,gradska poduzeća

“Što se tiče Zračne luke mi moramo znati što ćemo sa njom, imaju 58 zaposlenika koji su svrha sami sebi. Mislim da su rezultati poražavajući”, kazao je Zalihić dodavši da se direktori vade na koronu, a i brojke prije njezina dolaska nisu baš optimistične. Ponovio je od ranije poznato stajalište da ni v.d. direktor nije imenovan na zakonit način. Kada je u pitanju 'Mostar parking' pitao je što treba da se krene s naplatom, dodavši da turisti ubacuju kovanice u automate koji ne rade. Podržao je stečajni plan za 'Komos'.

“Mislim da je dobar, zdravog kapitala što ima i radnika bi se prebacilo na J.P. 'Komunalno'. Tu će biti podrška SDP-a, da se ujedini komunala u Mostaru, da nemamo tri direktora, tri tajnice i sve puta tri”, istaknuo je on. Kada je u pitanju 'Vodovod' ustvrdio je da je to jedino poduzeće pod dva krova, jedna radna jedinica uplaćuje doprinose, druga ne uplaćuje, i nužna je reforma. Isto je naveo i za 'Mo sport'.

Naša stranka se fokusirala na radnike 'Komosa', tu su i Irma Baralija i Boška Ćavar pitale što će biti s bivšim radnicima s kojima su se dan ranije sastajali, odnosno kada će biti uplate po sudskim presudama. Baralija se također osvrnula na Zračnu luku Mostar.

“Naslušala sam se danas poražavajućih podataka, najporažavajući su podatci Zračne luke”, kazala je usporedivši mostarsku Zračnu luku sa tuzlanskom koja broji 600 tisuća putnika, ili sarajevskom koja broji preko milijun, dok Mostar u promatranoj godini nema ni trideset tisuća putnika.

biblija,vijesti,gradska poduzeća

“Što učiniti s tim aerodromom, nema na ovaj način ništa od aerodroma, i mora ići pod koncesiju. Pijace-tržnice, jeste li razmišljali u ekploataciji pijaca-tržnica u turističke svrhe, da se pijaca Vrapčići malo uredi, pa da se ima zarade u tom smislu”, upitala je Baralija. 

Boška Ćavar je istaknula da joj je nakon čitanja izvješća gradskih poduzeća bilo loše, jer je tolika imovina Grada Mostara tako loše čuvana. Posebno se osvrnula na tri pauka, koja propadaju tamo negdje gdje im nije mjesto.  

“Iz 'Vodovoda' me zanima tko plaća vodu koja se rasipa po gradu Mostaru. Znamo da Mostar na pojedinim lokacijama pliva. I kod nas je godinama plivalo na satu, sat je zahrđao, kako se baždare satovi”, upitala je ona. 

SDA-ov Alis Čolaković kazao je da 50 posto gubitaka 'Vodovoda' smatra ogromnim gubitkom. Upitao je što konkretno 'Vodovod' radi da utvrdi lokacije gdje se voda gubi, što je s neovlaštenom potrošnjom građana i sl.

HDZ-ov Miroslav Grubišić općenito je pitao o stanju opreme i voznog parka, te nabavke novih vozila.

HRS-ova Vesna Šunjić istaknula je da je 240 ljudi dovoljan broj da 'Vodovod' normalno funkcionira, a direktoru 'Mo Busa' je spočitala parkiranje vozača.

Kazala je da se parkiraju na vrhu Avenije, ugrožavaju promet i zamolila broj mobitela od direktora da mu proslijedi fotografije. Sjednica još traje.

Stanje ni u jednom gradskom poduzeću nije zadovoljavajuće. Prije vijećničkih pitanja direktori su doslovce pročitali izvješća, a o čemu smo već pisali: