GRADSKA PODUZEĆA U BANANI Stižu li podobni ili sposobni direktori?

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Za svježe izabranu gradsku vlast predstoji ključna sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj će se birati čelni ljudi mostarskih poduzeća. Kako se može razaznati iz materijala koji su stigli pred gradske vijećnike ona su debelo u banani, minusima, ili pak zanemarivim plusevima - žude za promjenama i dobrim menadžmentom. Na drugu pak stranu vuče politika, te pojedinci kojima se nije lako odreći direktorske fotelje, te čak po uvjerenju da im je poduzeće djedovina žele u njoj zadržati članove obitelji. Ovdje će i novi mostarski gradonačelnik Mario Kordić polagati test, te pokazati ima li snage na čelo gradskih poduzeća postaviti sposobne, a ne podobne. 

Iz materijala koji su stigli pred vijećnike već se razaznaje kakvo je stanje u kojem poduzeću. 

Mostar parking 
Nema imenovan nadzorni odbor, imenovan je v.d direktora u svibnju 2017. na razdoblje od tri mjeseca bez potpisanog bilo kakvog ugovora, izmjena je upisana u registar Općinskog suda Mostar. Službena primopredaja dužnosti nije nikada napravljena. Poduzeće posluje sa ogromnim poteškoćama i svakodnevno je trpjelo veliku štetu zbog nepostojanja Gradskog vijeća i nedostajuće Odluke o prekršajnim naredbama. Poduzeće ima 9 radnika, dok ih je recimo 2014. bilo 22-je. Početkom 2021. napravili su sporazum sa ZZO HNŽ o otplati duga i tako je omogućena ovjera zdravstvenih knjižica radnicima uz mjesečnu uplatu od 1.152 marke. “Tri motorna vozila-kamiona “pauka” se trenutačno ne koriste, nalaze se kod autoservira “Bevanda” na Buni i iste Moparking nije u mogućnosti registrirati, održavati niti evidentirati u svom knjigovodstvu, potrebno je žurno da iste Grad smjesti na sigurnu lokaciju i izvrši servisiranje, te odluči o njihovoj daljnjoj upotrebi…Zaposlenici ne primaju plaću(primaju akontacije u iznosu od 600 maraka) i nemaju uredno uplaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Račun poduzeća je blokiran. 

JP Komos u stečaju
Parkovi i Komos su naizmjenično u stečaju. U Parkovima je davno zatvoren, a sada je čardak ni na nebu ni na zemlji Komos. Stoga stečajni upravitelj Jusuf Obradović traži od gradonačelnika imenovanje člana skupštine J.P. Komunalno d.o.o Mostar, odnosno punomoćnika državnog kapitala kako bi se održala izvanredna skupštine u JP Komunalno d.o.o. Mostar, koji bi – skraćeno – namirio povjeritelje, a preuzeo radnike i imovinu Komosa sukladno stečajnom planu. 

J.P. Komunalno 
To poduzeće je osnovano s ciljem reorganizacije postojećih poduzeća i uspostavljanja jednog komunalnog poduzeća, što se do danas nije dogodilo, jer su Komos i Parkovi nastavljali s radom iako je davno bilo predviđeno njihovo gašenje. Ima 26 radnika. I ono u skraćenom izvješću upozorava da je nužno okončati stečajni postupak u Komosu, kako bi se zaštitila gradska imovina, kao i da odluka o jeddinstvenom gradskom komunalnom poduzeću u praksi nikad nije zaživjela, što im otežava rad. 


Poduzeće Tržnice-pijace d.o.o Mostar 
Imaju 14 zaposlenih, a u skraćenom izvješću navode da su zadnjih 10 godina prilično uredno izvršavali svoje obveze, te da su jedino u 2015. poslovali s gubitkom. “Što se tiče problematike Društva, uglavnom se odnosi na nepostojanje Nadzornog odbora, što nam dodatno stvara poteškoće jer nismo u stanju njihove naknade plaćati. Budući da smo od javnog interesa za Grad Mostar bilo bi dobro da se uvrtimo nekim posttkom u proračun Grada Mostara. “Potrebna nam je urbanistička suglasnost za Pijacu Vrapčići. U pijace treba ulagati, jer je bitno da naši građani kupuju domaće proizvode, čime čine dobro sebi, ali i našoj državi. Naši ciljevi su jačanje društva, proširenje i postavljanje novih pijaca u našem gradu. 

J.P. Parkovi 
Ima 84 zaposlenika, dok ih je 2012. imao 105. stečajni postupak je okončan u srpnju 2008., a za v.d direktora imenovan Dragan Krtalić. U skraćenom izvješću navode da su najuuspješnije gradsko poduzeće, a predlažu i mjere da se poboljša naplata komunalnih usluga. Imaju 84 zaposlene osobe, a posluju pozitivno. Neto dobit u 2020. im iznosi 16.993 marke. Zanimljivo, s ciljem poboljšanja naplate komunalnih usluga predlažu da se neplatišama uskrate određene isprave i uvjerenja, ako za to ima zakonskog uporišta. 

J.P. Vodovod 
Broji 241 zaposleno, a u skraćenom izvješću navode da se “kadrovska struktura poduzeća od 2012. do danas povećala, a to je prvenstveno zbog povećanja obujma posla i zapošljavanja djelatnika na Postrojenju za preradu otpadnih voda”. Navode da veliku muku muče s naplatom potraživanja, pa uzročno posljedično neblagovremeno izmiruju obveze prema svojim dobavljačima. “Iz razloga nedostatka financijskih sredstava nismo u mogućnosti planirati ulaganja u nove ili postojeće investicije. Zbog nedostatka financijskih sredstava Društvo trenutačno radi isključivo sanacije postojeće vodovodne i kanalizacijske mreže. Na temelju planiranih prihoda i rashoda u 2021. Doći će do gubitaka u poslovanju društva, ukoliko ne dođe do povećanja cijene vode”, navodi se u skraćenom izvješću Vodovoda. 

Zračna luka Mostar 

O Zračnoj luci Mostar već smo ponešto i pisali. Zračna luka Mostar – red letenja prazan. 60 zaposlenih, zrakoplovi prizemljeni, a Hercegovci lete iz Splita, Dubrovnika i drugih gradova. 2012. godine je imala 78.205 putnika, a 44 zaposlena, dok prošle godine broje 1.678 putnika, a šezdesetak zaposlenih. 

Nepostojanje Gradskog vijeća i koronavirus kriza često se spominju u izvješćima gradskih poduzeća kada dođe do minusa. Gradsko vijeće sada postoji, a i s korona krizom se saživjelo, pa će ubrzo morati nestati alibija, a direktori gradskih poduzeća se dijeliti na sposobne i nesposobne – barem se tako nadamo.