JOŠ JEDAN UNOSAN POSAO ZA MRM Federalnim autocestama nabavili 4 limuzine za nešto manje od pola milijuna maraka

JP Autoceste Federacije,Denis Lasić,MRM,MRM Mostar

JP Autoceste Federacije kojima rukovodi HDZ-ov član Denis Lasić finalizirale su kupnju kod omiljenog dobavljača HDZ-a, tvrtke MRM iz Ljubuškog.
Ovoga puta, predmet nabave su uz četiri gospodarska motorna vozila nabavljena za 222.300 KM s PDV-om, bila i 4 vozila više klase, plaćena skoro pola milijuna maraka, točnije 466.362,00 KM s PDV-om, o čemu smo već pisali.


Što se tiče lakih gospodarskih teretnih vozila, ona su nabavljena za potrebe službi unutar Sektora upravljanja i održavanja autoceste. Vozila će se koristiti za redovne poslove zaposlenika (predmetna vozila su namijenjena ekipama tehničara koji rade na održavanju sustava duž izgrađenog dijela autoceste (održavanje sustava nadzora i upravljanja autocestom, sustava naplate, elektrotehničkih i strojarskih instalacija...).

Četiri luksuzna vozila plaćena skoro pola milijuna maraka


Inače, kada se pogledaju specifikacije luksuznih putničkih vozila koja su autoceste kupile od MRM-a, a koje uključuju sljedeće uvjete, lako se može detektirati na koja su vozila i koje marke ciljali iz Autocesta.

JP Autoceste Federacije,Denis Lasić,MRM,MRM Mostar

Tako se tražio pogon na sve kotače, koji je premium značajka koja poboljšava vuču i stabilnost vozila na različitim površinama, automatski mjenjač koji pruža udobniju i glatku vožnju u usporedbi s ručnim mjenjačem, adaptivni Tempomat, Autonomni sustav kočenja u slučaju nužde, digitalna instrument ploča, neizostavni Trozonski automatski klima uređaj, Elektro otvaranje i zatvaranje poklopca prtljažnika, Navigacijski sustav, Bluetooth interfejs za mobilni telefon sa funkcijom induktivnog punjenja, Grijanje prednjih sjedala, Multifunkcijski kožni upravljač, Aluminijski kotači min 20", Senzor za kišu, Stražnja kamera za parkiranje, te LED prednja i zadnja svjetla.

JP Autoceste Federacije,Denis Lasić,MRM,MRM Mostar


Tražena su bila četiri gotovo identična automobila, nova, dakle godište 2023. sa pogonom na sve kotače, EURO 6 normom za ispušne plinove, dizelaši, a po karakteristikama, najvjerojatnije je riječ o vozilima marke Audi ili Passat više klase. Također, za tri vozila traženo je da budu metalik crne, dok je jedno metalik sive boje.

JP Autoceste: Nabavka zbog dotrajalosti dosadašnjih službenih automobila


Ovu kupnju iz Autocesta su opravdali starošću dosadašnjeg voznog parka.
„Potreba za službenim vozilima za članove Uprave JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je bila zbog starosti i dotrajalosti postojećih službenih vozila kao i zbog prijeđene kilometraže jer su službena vozila za članove Uprava JP Autocesta FBIH d.o.o. Mostar posljednji put nabavljana 2012. Godine a u prosjeku su prešla 360.000 km“, odgovoreno je iz JP Autoceste FBiH za Hercegovina.info.
Jedini ponuđač za obje nabavke bila je tvrtka MRM iz Mostara o kojoj je portal Hercegovina.info više puta pisao.

Portal koji prati tendere upozorio na ovaj natječaj


Na ovaj javni natječaj upozorili su sa portala Pratimo tendere, navevši kako je riječ o rizičnoj nabavi zbog sljedećih razloga:

  1. 1. Nabavka se ne provodi u vremenskom razdoblju u kome je planirana planskim dokumentima;
  2. 2. Tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača;
  3. 3. Tenderska dokumentacija je naknadno mijenjana;
  4. 4. U postupku je za oba lota dostavljena samo po jedna ponuda i to od identičnog ponuđača. Za LOT 1 vrijednost dostavljene ponude je 1.400 KM niža od procijenjene vrijednosti (400.000 KM), dok je za LOT 2 vrijednost dostavljene ponude identična kao procijenjena vrijednost (190.000 KM).

  5. Slobodan Golubović, glavni urednik portala Pratimo tendere za Hercegovina.info dodatno je pojasnio određene nepravilnosti koje se u javnim natječajima redovito ponavljaju:
    „Iz naše dosadašnje prakse je jasno vidljivo da je u postupcima nabavke automobila standard dostavljanje samo jedne ponude koja je u većini slučajeva i prihvatljiva. Ova pojava se naziva koluzijom, odnosno prethodnim dogovorom, a taj prethodni dogovor se manifestira dvojako. Primarno kroz međusobni dogovor ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u posao (nema žalbe, nema više od jedne ponude...), a nakon toga i dogovor ponuđača i ugovornog organa vezan za uvjete koji se postavljaju u tenderskoj dokumentaciji. Ova nabavka je najkonkretniji primjer koji oslikava prethodno opisano stanje“, tvrdi Golubović.

  6. Iz JP Autoceste FBiH odgovorili su i na, kako ih oni nazivaju insinuacije o koluziji.
    „Insinuirane koluzije među ponuđačima nisu nešto što se može staviti na teret ugovornom organu. Ugovorni organ nije akter takvih eventualnih dogovora, niti na iste može utjecati“, kazali su za naš portal iz Federalnih Autocesta.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.