Jerko Doko: Obje strane pretjeruju, mnoge stvari u Dobrovoljačkoj su bile režirane

Doko je rekao da su se "Srbi odrekli zločina koje je napravila JNA, i to uz konstataciju da to nije bila njihova vojska".

On je za Dnevni avaz istakao da su "mnoge stvari bile režirane i dogovorene i da se radilo mimo institucija".

Prema njegovim riječima, tada su se general JNA Milutin Kukanjac i tadašnji ministar unutarnjih poslova BiH Alija Delimustafić dogovarali kako će JNA napustiti rezidenciju "Konak" u Sarajevu, a da je iz toga bio izostavljen Doko, kao ministar obrane RBiH.

"Meni je žao svih žrtava. Za sve je kriv onaj tko ih je vodio. Ako je Kukanjac živ, neka pitaju njega", rekao je Doko i istakao da je u to vrijeme Kukanjac "mutio i s mafijom".

General Kukanjac umro je 2002. godine.

Sutra će u Sarajevu izaslanstvo Republike Srpske na čelu s ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem u 10.00 sati u Sarajevu obilježiti 20. godišnjicu od događaja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao "slučaj Dobrovoljačka", odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH kada su pripadnici Armije BiH napali konvoj s vojnicima JNA.

Cilj napada je bio zarobljavanje vojnika JNA koji su trebali biti razmijenjeni za predsjednika tadašnje Republike BiH Aliju Izetbegovića, kojeg su 2. svibnja s kćerkom, zarobili pripadnici JNA na sarajevskom aerodromu, kada se vraćao s mirovne konferencije.

Do sada nije razjašnjeno koliko je pripadnika JNA poginulo na početku rata u Dobrovoljačkoj ulici. Prema podacima iz Federacije BiH, poginulo je šest vojnika, a prema podacima iz Republike Srpske 42 vojnika.