JEL' KUPRE-DUV-TREB-NEV... POLJE UZORANO Loši gospodari ulažu tisuće u poduzeća s jednim zaposlenim, a neuzoranih polja čekamo glad

žitarice, pšenica, uvoz, indija, pšenica, kruh, tjestenine, polja, neuzorana, vijesti, Volodimir Zelenski, žitarice, pšenica
Ilustracija

Dok rat u Ukrajini i Rusiji bukti, a cijene dosežu nebo vlast u Bosni i Hercegovini nije se dosjetila jednog logičnog rješenja za domaći živalj, a ujedno i gospodarstvo – da potaknemo oranje naših zaraslih polja i zasijemo pšenicu, kukuruz, ječam, zob, suncokret...

Duvanjsko, Livanjsko, Kupreško, Glamočko, Popovo, Trebinjsko, Nevesinjsko… i ostala polja u BiH služe uglavnom za odmaranje očiju. Ponegdje se tek može vidjeti koja oranica, ponegdje nešto stoke, no glavnina zemlje u BiH leži. Proizvodnje i težaka tu odavno nema. Ni smisla života, ni logike, ni dobrih gospodara. 

Na razini EU već se mjesecima govori o blokadi brašna u Ukrajini, Putin hranom i energijom ucjenjuje EU, a mi u BiH niti imamo plan i program za sutra, niti planiramo dugoročno. Gledamo kako sunce hoda.

S druge strane, kako smo u više navrata pisali na tisuće maraka iz naših županija i Federacije ide uvijek istim stranačkim poduzećima, uglavnom se jednim ili dva zaposlena, bliska vladajućim strankama. 

Oni koji bi uistinu nešto i radilili, domicilno stanovništvo kojemu bi trebalo pomoći u sjemenu i mehanizaciji, pa kasnije otkupiti žitarice, ne mogu do pomoći. U jučerašnjem intervjuu za Fenu fedralni premijer Fadil Novalić kazao da Federacija zaliha brašna ima za nekoliko mjeseci.

“U našim skladištima imamo žitarica u skladu sa europskim potrebama i sigurno je da tri mjeseca možemo hraniti kompletno stanovništvo Federacije BiH sa žitnim i derivatima žita. U prehrambenoj industriji ovisimo od nekoliko ključnih proizvoda: mliječnih, pšenice, uljarica, odnosno onih za uzgoj ulja, te kukuruza za uzgoj stoke i proizvodnju mesa. Mi već dajemo značajne poticaje za mlijeko i zahvaljujući tome proizvodimo sasvim dovoljne količine za potrebe našeg stanovništva, ali i za izvoz. Imamo balans između izvoza i uvoza mlijeka. To nam daje za pravo da isto možemo uraditi sa pšenicom i sa uljaricama. Sve možemo proizvesti za svoje potrebe i slučaj mlijeka nam to potvrđuje”, kazao je Novalić.

“Slučaj mlijeka” mogao bi biti i “slučaj brašna” i “slučaj žitarica”, no to još nije slučaj, a kod ovakvih gospodara nije slučaj da to nije slučajno.

Cijena brašna se u Federaciji udvostručila, a štruca dosegnula cijenu od gotovo dvije marke. Novalić ranije izjavljuje da bi smanjio cijenu kruha, ali će onda jeftinije kruh plaćati i oni višeg standarda. Pa šta? Kruh po istoj povoljnoj cijeni treba biti dostupan svima, a oni višeg sloja odavna već i ne jedu bijelu štrucu. I nije sam Novalić. Dok susjedne zemlje donose niz paketa mjera da ublaže inflaciju Vijeće ministara kunja. Lideri otvaraju vodospremnike, silaze u rudnike, naslikavaju se po džamijama i crkvama. Nijedan nije zgrabio košaricu te kupio desetak namirnica nužnih za život i razmislio o narodu. Politika se u BiH mora vratiti narodu, a ovakvu politiku narod mora kazniti. 

Potrošačka košarica tek je 50 posto pokrivena plaćom, život je sve teži, a narod sve zaduženiji i siromašniji skapaje na rodnoj grudi. Iseljavanje iz BiH je izraženije nego ikad. Izbori su u listopadu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.