JEDNA OD PRVIH ČOVIĆEVIH SURADNICA Tonka Krešić-Gagro izbačena iz HDZ-a i HNS-a

Dragan Čović i Tonka Krešić

Nastavlja se osipanje kadra HDZ BiH. Nakon niza svečanih izlazaka iz stranke, čini se da se bilježi i jedan izbačaj.

Dragan Čović je jednu od svojih prvih suradnica - Tonku Krešić-Gagro, izbacio iz HDZ-a i HNS-a, saznaje hercegovina.info iz više izvora. Štoviše, to je obznanio na sjednici Predsjedništva, gdje je kazao da nije više u HNS-u i HDZ-u, a Borjana Krišto, kojoj je šefica Ureda kao predsjedateljici Vijeća ministara, nek vidi što će s njom. Čović svojoj donedavno bliskoj suradnici navodno zamjera odnose sa strancima, odnosno navodnog lobiranja kontra HDZ-a. 

Krešić Gagro je jedna od glavnih Čovićevih političkih uzdanica, a koliko je povjerenje imala govori i činjenica da mu je bila predstojnica ureda dok je bio član Predsjedništva. Ova sveučilišna profesorica na Pravnom Fakultetu Sveučilišta u Mostaru spominjala se i kao nova ministrica pravde u ovom sazivu, no to je ipak nije zapalo.

Mlada HDZ-ovka se također spominjala i kao jedna od četiri žene koje bi mogle preuzeti Vladu HNŽ, ali koliko god političke stranke bile daleko od dogovora oko formiranja Vlade, Tonka Krešić-Gagro je zasigurno još dalje i nema nanopromilsku šansu kad nije u šefovoj milosti. 

Iako je najveća stranka Hrvata u BiH pretrpjela brojne udare, ovo je daleko najveći šok u stranci koji je samo pokazatelj da je politička atmosfera narušena ili možda samo realna i onakva kakva treba biti budući da se radi, u dobroj mjeri, o partitokratskoj stranci.

U posljednje vrijeme brojni članovi su napustili HDZ BiH, mahom iz Bosne. Njihov načelnik Vareša napustio je i tražio ispisivanje iz stranke, a slično se dogodilo i u Tomislavgradu s Marijom Bagarić, zastupnicom u županijskoj Skupštini koja je postala neovisna te također zatražila ispisivanje iz stranke što je sve donedavno izgledalo kao nemoguća misija.

Najveći broj 'otkaza' Čović je doživio u Zeničko-dobojskoj županiji gdje je ukupno 14 visokopozicioniranih članova Mladeži dalo ostavke na funkcije i članstvo u stranci. Tamo su HDZ napustili Ante Kelavić, međunarodni tajnik Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Maglaj), Ivan Lovrić član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče) te Antonio Šimunović predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH i član Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ (Žepče). Ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Županijskog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.