JEDNA JE U BLISKOM SUSJEDSTVU Znate li kojih 8 država još ne priznaje Bosnu i Hercegovinu?

UN zastave

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država od 3. ožujka 1992. godine, a trenutnom ustroju se nalazi od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. prosinca 1995. godine.

Ipak, jeste li znali da još postoji zemalja koje ne priznaju BiH?

Točnije, radi se o osam država s kojima Bosna i Hercegovina nema uspostavljene diplomatske odnose. Također, vrijedi spomenuti i da postoji određen broj drugih država s kojima BiH nema diplomatske odnose, ali se radi o limitirano priznatim, ili nepriznatim državama, piše Radio Sarajevo.

Jedna od njih je i u našem susjedstvu, a radi se o Kosovu. Naša zemlja službeno ne priznaje neovisnost Kosova, pa tako (još) nisu uspostavljeni odnosi između ove dvije zemlje.

Što se tiče osam država koje nisu priznale Bosnu i Hercegovinu, ovdje se radi o punopravnim članicama Ujedinjenih naroda, što je globalno prihvaćen kriterij za postojanje jedne države.

Tako je BiH ‘stala na mapu’ punopravno priznatih država tek kada je zastava zavijorila pred glavnom zgradom UN-a u New Yorku, što se dogodilo 22. svibnja 1992. godine, iako je postala neovisna još 2 i pol mjeseca prije toga.

Osam država koje i 32 godine nakon priznanja naše zemlje još nemaju diplomatske odnose s BiH su: Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika.