JAVNOSTI DOBRO POZNAT Sudac Branko Perić se bolovanjem i mirovinom želi sakriti od kaznene odgovornosti

Sudac Branko Perić

Ured disciplinskog tužitelja dostavio je uređenu tužbu protiv suca Suda BiH Branka Perića koju je Prvostupanjska disciplinska komisija vratila zbog utvrđenog propusta nenavođenja činjeničnog opisa prekršaja u jednoj od točaka koje se odnose na nepravovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke.

Jasna procedura

Ured je, podsjećamo, podigao tužbu protiv Perića zbog predmeta „Respiratori“ i “donošenja odluka kojima se očigledno krši zakon ili upornog i neopravdanog kršenja pravila postupka” i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti suca ili bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudaca”, prenosi Avaz.

Radi se o izdvojenom mišljenju koje, po zakonu, nije trebao pročitati.

Perić se tužbom tereti i za ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti zbog priopćenja u kojem tvrdi da ga “tužiteljsko-medijska mafija želi i kazneno sankcionirati zbog iznošenja mišljenja”.

No, čeka ga disciplinski postupak i zbog nedavne izjave da pravosuđem upravlja mafija. U međuvremenu, on igra na kartu da se spasi disciplinske odgovornosti odlaskom u mirovinu početkom siječnja naredne godine.

Sve dao

Do tada, Perić će na sve načine izbjegavati, kako je rečeno, obaveze u Sudu otvaranjem bolovanja.

Bijegom u mirovinu želi se sakriti od kaznene odgovornosti, jer Tužiteljstvo vodi predistražne radnje u vezi s izdvojenim mišljenjem, ali i podacima kome je i kako četiri dana prije presude u slučaju “Novalić i drugi” poslao informaciju da će premijer FBiH biti osuđen

 „Odlazim nesretan“

"Odlazim poprilično nesretan i s ozbiljnim ogorčenjem. Ostavljam sustav koji je u potpunom rasulu. Sustav koji je prema meni bio nezahvalan. Nisam zaslužio da me provlače kroz disciplinske postupke i gađaju me blatom", kazao je Perić.