JAVNO GA BLATI, PRIVATNO Dodik zvao Schmidta na imanje u Laktašima, on kaže prvo rad, a onda rakijanje

Christian Schmidt
Antonio Balic/CROPIX

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, kojem političari u Republici Srpskoj osporavaju legitimitet, izjavio je da ga je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao da dođe na njegovo imanje u Bakincima kod Laktaša, ali da on to za sada nije prihvatio.

U intervjuu za BN televiziju visoki predstavnik u BiH govorio je o aktalnim političkim temama u Republici Srpskoj i BiH, kao i o odnosima sa članom Predsjedništva iz RS Miloradom Dodikom, prenosi Avaz.

Dodik i ja se poznajemo već godinama

Na pitanje osporavaju li ga pojedine političke strukture, Schmidt kaže da onima koji se bave tom temom ne treba posvećivati toliko puno pozornosti.

"Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Vijeću sigurnosti, idem u Beograd i tamo me prihvataju Aleksandar Vučić i patrijarh. A, kada imam blagoslov Crkve, onda to mora biti to, ističe Schmidt. Dodaje da, nakon što ga je čak i Ruska Federacija u Vijeću sigurnosti UN priznala kao eksperta za BiH, osjeća se “sasvim zadovoljno, ali teme koje su u prvom planu, o kojima trebamo pričati, one su na drugoj strani”.

"Milorad Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju", rekao je Schmidt.

Tu priču ne mogu da shvatim

Na pitanje, je li Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Schmidt kaže:

"Tu priču ne mogu da shvatim, da se priča preko ruskog veleposlanika u New Yorku, u smislu da se zemlja ocrni. Situacija je bila takva da, izuzimajući Sjevernu Koreju i dvije-tri zemlje, niko nije odbio Rezoluciju. Ja mislim da se radi o tome da se vodi rat protiv nedužnih ljudi. Ukoliko se čak i Srbija tako ponaša, onda bi svakom ovdje trebalo da bude jasno i da kaže – da, ja shvaćam i ne želim da se ljudi ubijaju, mi želimo mir! A to je bio sadržaj Rezolucije i ja u svakom slučaju podržavam da se ona potpiše".

Kada je riječ o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH, Schmidt smatra da je potrebno mnogo više zajedničkih napora i razgovora, kako bi se prevazišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost.