JAVIO SE OGORČENI ČITATELJ "Hrvatska ne prizna PCR test iz mostarske bolnice za covid potvrde"

EU Covid potvrda
LRT

Na redakciju portala javio se čitatelj koji je zaglavio u limbu silnih birokratskih obavijesti i covid potvrda koje je Republika Hrvatska uvela u javni prostor. Zbog posla i privatnih obveza htio je olakšati putovanja sebi i obitelji te je htio izvaditi EU digitalnu covid potvrdu kao hrvatski građanin, no njegov zahtjev je odbijen jer nema potvrdu o preboljenju korone u jednom od akreditiranih hrvatskih laboratorija. Za hercegovina.info ispričao je svoje iskustvo sa sustavom i ustupio nam dostupnu dokumentaciju.

Hrvatska ne priznaje pozitivan PCR test ako nije iz EU.

"Početkom studenog cijepio sam se prvom dozom, drugu dozu nisam dobio jer sam tri tjedna nakon cijepljenja bio pozitivan na Covid-19. Test je urađen i potvrđen u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i imam potvrdu. Ali onda je liječnik rekao da se ne smijem cijepiti idućih 6 mjeseci", započinje svoju priču.

Jedini grijeh je što je dobio koronu u Mostaru.

"Republika Hrvatska ne priznaje pozitivan PCR test ako nije iz Europske unije i time oduzimaju sva prava za covid potvrdom, a budući da se po preporuci struke ne smijem cijepiti 6 mjeseci nakon preboljenja, kako ću dobiti traženu digitalnu potvrdu?", nastavlja.

Rijetka, ali apsurdna situacija.

"Pazite, prijatelj je primio dva Sinopharm cjepiva, poslao je knjižicu imunizacije i dobio EU potvrdu bez ikakvih problema. Dakle, ja koji sam trenutno cijepljen jednom dozom, prebolio Covd i ne smijem se sad cijepiti šest mjeseci, ispadam veća ugroza za zdravlje nekome od onoga tko se dva puta cijepio. Da sam se zarazio 50 kilometara južnije, dobio bih EU digitalnu potvrdu samo na osnovu preboljenja, ali ovako uz preboljenje nije dovoljna i jedna doza samo zato jer ne priznaju PCR test iz mostarske bolnice", tvrdi sugovornik.

Od nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj dobio je odgovor kako izdaju EU digitalne Covid putovnice isključivo na temelju preboljenja pozitivnog PCR testa učinjenog od strane akreditiranog hrvatskog laboratorija.

EU Covid potvrda

Diskriminacija građana.

"Uglavnom, po meni je riječ o čistoj diskriminaciji onih koji su preboljeli Covid. Napominjem, uz svu najbolju volju i namjera ja nemam mogućnost dobiti drugo cjepivo koje Republika Hrvatska jedino priznaje. Meni u tih narednih šest mjeseci treba potvrda zbog putovanja i posla koji bi mogao biti ugrožen zbog toga. Znači, veće šanse za covid potvrdu ima netko tko uopće nije prebolio ili se cijepio cjepivom koje Hrvatska ne priznaje, ali imaš dvije doze u knjižici", završava ogorčeno.

Podsjetimo, dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu neće moći ući u radni prostor.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.