Jadranka Kosor: Hrvatima u BiH treba osigurati da sami biraju predstavnike iz svoga naroda

Jadranka Kosor, HDZ BiH, Mladež HDZ BiH Stolac, Dragan Čović, Jadranka Kosor, jozo čuljak, Jadranka Kosor, HDZ, Jadranka Kosor, Mostar, Hrvati u BIH, Jadranka Kosor, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Jadranka Kosor, pelješac, most, Jadranka Kosor, Orašje, Hrvati u BIH, Jadranka Kosor, Kolinda Grabar Kitarović, Jadranka Kosor bivša premijerka Hrvatske, bivša premijerka
...s predstavnicima općinskih i županijskih vlasti te s posavskim gospodarstvenicima. Dobrodošlicu hrvatskoj premijerki zaželjeli su načelnik općine Orašje Đuro Topić i predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Oršolić. U ime gospodarstvenika dobrodošlicu hrvatskoj premijerki uputio je Tomislav Antunović, gospodarstvenik koji, osim u Bosanskoj Posavini, posjeduje poduzeća u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj.

Tijekom Gospodarskog foruma, kojem je nazočila, premijerka Kosor je kazala kako je najznačajniji projekt Republike Hrvatske i BiH na sjevernoj granici most na rijeci Savi kod Svilaja.

Hrvatska je, prema premijerkinim riječima u Orašju, sve pripremila za gradnju novog mosta na Savi, koji će biti dio prometnog koridora 5c, a radovi na mostu, istaknula je, što se tiče nje, mogu početi već danas.

- Čeka se da se završi posao s bh. strane. Mi vjerujemo da je moguće za dva mjeseca početi graditi i taj most, rekla je premijerka.

Najavila je daljnji nastavak dobre gospodarske suradnje između BiH i Republike Hrvatske.

Također je kazala da će Hrvatska bezrezervno i u potpunsoti podržati put Bosne i Hercegovine prema europskim integracija. U Orašju je s domaćinima bilo riječi i o braniteljskoj populaciji.

Osvrćući se na trenutačni položaj hrvatskog naroda u BiH, istaknula je da Hrvati u BiH moraju ostvariti punu jednakopravnost uz druga dva konstitutivna naroda, naglasivši da i njima treba osigurati da biraju predstavnike iz svog naroda.

Svoj posjet Posavskoj županiji, u čijem se središtu trenutačno održavaju i 16. dani hrvatskoga filma, premijerka Kosor iskoristila je za obilazak franjevačkog samostana i muzeja Vrata Bosne u Tolisi, gdje se kraće zadržala u razgovoru s gvardijanom fra Marijanom Živkovićem.

FENA