JA I? Inspektori pišu kazne zbog nezakonitog povećanja cijena, ali i dalje je isplativije samo platiti kaznu

Trgovina kolica
Ilustracija

Inspekcije jesu na terenu i izrekli su poprilično kazni za nepoštivanje cijena, ali te kazne nemaju nikakvog efekta što se tiče nas potrošača.

Ovo za Srpskainfo kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Zvono" iz Bijeljine.

Rezultat kažnjavanja zbog nezakonitog formiranja cijena, kako kaže, ne postoji.

"Nakon izrečenih milijunskih kazni trgovcima u osam, devet mjeseci prošle godine, očekivali smo pozitivan rezultat po potrošače, da će trgovci morati vratiti cijene hrane, odnosno smanjiti cijene, jer su kazne izrečene zbog uvećanih marži. To se nije dogodilo", navodi Vasilić.

Povrat novca

Tu činjenicu svakog dana, kako naglašava, građani vide prilikom kupovine u marketima.

"Osim na akcijama, nijedan proizvod nije snižen. Možda su kazne imale neke efekte kod cijena goriva na početku divljanja cijena i to je sve", ističe Vasilić.

Osim toga, u izvješćima inspekcija o kontrolama se nikad ne navode primjeri pa su potrošači uskraćeni i za informaciju koliko su osnovne životne namirnice bile nezakonito skuplje. Također, nema ni instrukcija kako da oštećeni građani traže povrat novca.

Podsjećamo, glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je da su zbog formiranja cijena viših od dozvoljenih trgovci, benzinske crpke, mljekari, pekari i ostali poslovni subjekti lani kažnjeni sa 3,58 milijuna KM.

Gavrić je naveo da je najviše nepravilnosti kada je riječ o kršenju ograničene marže utvrđeno na benzinskim crpkama. Za 166 benzinskih pumpi izrečeno je 2,27 milijuna KM kazni.

Imena kažnjenih tajna

Kada je u pitanju efekt kazni, on tvrdi da je to rezultiralo smanjenjem cijena određenih proizvoda. 

Obrazloženje Inspektorata RS je da ne mogu priopćiti imena trgovačkih lanaca i benzinskih crpki i ostalih poslovnih subjekata dok kazne ne budu pravosnažne.