IZVJEŠĆE ZA 2022. Evo što su i kako radile službe gradonačelnika Kordića

Gradska vijećnica Mostar
Hercegovina.info

Na narednoj sjednici Gradskog vijeća u Mostaru pred vijećnicima će se naći godišnje izvješće o radu gradonačelnika Marija Kordića. U dokumentu na 184 stranice su stvari koje se odnose na gradske službe i odjele.

Dok se prvi dio izvješća odnosi na glavnu savjetnicu Radmilu Komadinu i uglavnom na diplomatske posjete stranih dužnosnika, u nastavku su konkretniji podaci za službe koje su se borile s revizorskim izvješćima Ureda za reviziju i odnosu s medijima.

Viši stručni suradnik za suradnju s institucijom ombudsmena i pristup informacijama je u 2022. godini zaprimio je 121 zahtjev za pristup informacijama. Od toga je 28 riješeno u zakonskom roku dok ih je 80 riješeno nakon isteka roka. 

Jedinica za unutarnju reviziju kojom rukovodi Samra Merdan bavila se planiranim revizijama za razdoblje od 2 godine nakon što je stručno revizorsko mišljenje ukazalo na brojne nepravilnosti u Gradu Mostaru. Između ostaloga, proces planiranja Proračuna za 2021. i 2022. godinu bio na zadovoljavajućoj razini, no to očito nije nikoga previše diralo jer na 15 datih preporuka, realizirana je samo 1, a za 14 preporuka je istekao rok za realizaciju.

Cijelo izvješće o tome kako se trošio novac poreznih obveznika možete pročitati na linku ispod:

Izvješće o radu Gradonačelnika za 2022. by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Nakon revizorskog mišljenja da je stanje u priliku OK, iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove realizirali su 14 od 16 datih preporuka. 

Stipendije učenicima i studentima u 2021. godini.

Jedno od ranjivijih oblasti revizorskih izvješća bilo ono o mladim učenicima i studentima koji bi trebali dobivati stipendije, no tad je utvrđeno da se stipendije nisu dodjeljivale na zadovoljavajućoj razini.

Povjerenstvo je ukazalo da su se bodovanja vršila netransparentno i neispravno, kao i to da je gradonačelnik dodijelio veći broj stipendija u odnosu na definirani broj stipendija. A od ukupno 14 studenata kojima je dodijeljena stipendija, 4 se nalaze na listi onih koji ne ispunjavaju uvjete, od čega 2 ne ispunjavaju opće uvjete za dodjelu stipendija. Stručno revizorsko mišljenje je za ovo područje dalo 17 preporuka, a broj nerealiziranih preporuka je isti, no njima još nije prošao polugodišnji rok pa se ne zna koliko je i je li išta učinjeno po ovom pitanju.

Među onima koji još uvijek nisu realizirali nijednu preporuku revizora su Odobrenja za građenje pod Odjelom za financije i nekretnine te Odjel za urbanizam i građenje. Od 21 preporuke, broj nerealiziranih je i dalje 21, a za nadati se da će se taj broj smanjiti unutar polugodišnjeg roka. Ista dva odjela su opet pod povećalom kada se radi o kapitalnim projektima jer i tu od 15 preporuka još uvijek nijedna nije realizirana. Revizori su zamjerali da kapitalni projekti nisu zasnovani na strateškim dokumentima Grada, da nisu međusobno usklađeni, ali i da njihova realizacija koju usvaja Gradsko vijeće nije prikazano na adekvatan i transparentan način jer ne pružaju pouzdane i u potpunosti ispravne informacije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.