IZMJENE I DOPUNE Poluotok Buna i Vojno se preinačuju u individualno i vikend stanovanje, pa će tajkuni moći legalizirati vile

Prostorni plan Kordić Marić
Hercegovina.info

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara koja bi se trebala održati koncem ovog mjeseca na dnevnom redu ponovno bi se trebale naći izmjene i dopune prostornog plana općine Mostar.

Ta odluka je pala na prošloj sjednici jer je jedan vijećnik vladajućih stranaka nedostajao, drugi se izuzeo od glasovanja, a oporba je žestoko upirala na širenje poslovne zone na Miljkoviće, što ide u korist više puta za kriminal prijavljivanom, a još neprocesuiranom Niki Marušiću.

Osim o Miljkovićima i brisanju MHE na Buni, te kamenolomu protiv kojeg se bore mještani naselja Kuti Livač, malo se zna što se zapravo mijenja u prostornom planu općine Mostar. S tim u vezi donosimo nekoliko izmjena, koje običan građanin teško da bi mogao upratiti gledajući u gradske prostorne planove.

Prostorni plan Kordić Marić

Hercegovina.info pisala je o poluotoku Buna.  Poluotok na Buni po prostornom planu je označen kao - urbano zelenilo, park, šume. Danas tu nema ni urbanog zelenila, ni parka, a ni šume, već velebne vile s bazenima, podzidanim i betoniranim koritom rijeke i slično.

Gradske službe ovdje nikada nisu smjele, bez izmjene prostornog i regulacijskog plana ovdje dopustiti gradnju, a istu je, budući da su mnogi vlasnici kuća intrvenirali zidovima i stepenicama u koritima trebala zaustaviti županijska vodna inspekcija. Nažalost, ništa se od toga nije dogodilo, no rušenja neće biti. Bespravni graditelji na poluotoku će ubrzo mirno spavati budući da im se u izmjenama prostornog plana „urbano zelenilo park šume i zaštitni pojas“ preinačuje u „stanovanje sa pretežno individualnom gradnjom“.

Sadržaj se učitava...

Uz poluotok Buna, uz koji su nikla i dva hotela kod samog mosta legalizirat će se i objekti na posve suprotnoj strani grada.

Poluotok Vojno gdje su također mimo prostornog i regulacijskog plana izgrađene kuće u pojasu „površine za sport i rekreaciju” mijenja se u “vikend stanovanje”. Tu je parcelu kupio i bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je u međuvremenu preminuo, pa na parceli ništa nije građeno.

Prostorni plan Kordić Marić

Prostorni plan Kordić Marić

Vile uz rijeku, stepenice s privatnog imanja u korito rijeke provjeren su recept mostarskih, stranački lijepo uvezanih imućnika. Osim Vojna i Bune atrakcija su im i Bare, no tu ipak nikad nije mogao doći svatko. 

Uplanjivanje ilegalne gradnje trebalo je biti jednako svima na području cijelog grada. Međutim čini se da je pospremanje graditeljskog javašluka i urbicida u Mostaru krenulo od najimućnijih Mostaraca, koji su vile poredali uz rijeke i jezera, a o čemu nastavak donosimo i sutra. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.