IZJEDNAČENJE U HNŽ Plaće zaposlenima u osnovnim školama bit će iste kao i onima u srednjim školama

Škola profesor nastavnik

Sindikati osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanske županije uspjeli su ishodovati izjednačenje plaće s kolegama iz srednjih škola. Već duži niz godina upozoravali su vlasti da se zaposleni u osnovnim školama nalaze u podređenom položaju za isti posao u odnosu na kolege.

"Prije godinu i pol sindikati su u osnovnim školama krenuli putem izjednačavanjem plaća u osnovnim i srednjim školama. Tada su izjednačeni nastavnici i učitelji iz osnovnih škola s profesorima iz srednjih, tajnice i računovođe s kolegama iz srednjih škola. Nismo bili zadovoljni što i ostali s višom stručnom spremom nisu bili u tom paketu i na tome smo radili godinu i pol te smo se dogovorili zahvaljujući razumijevanju resornog ministra i ministra Vlade", kaže za hercegovina.info Goran Miličević, predsjednik Neovisnog sindikata osnovnih škola u HNŽ koje rade po hrvatskom planu i programu i koji su s kolegama prema bosanskom planu i programu uspjeli u svojim naumima.

Škola profesor nastavnik

Povećanje plaća odnosi se na sve djelatnike u osnovnim školama.

"Izborili smo se da svi djelatnici u osnovnim školama izjednače plaće s djelatnicima u srednjim školama. S tim smo jako zadovoljni, ali naravno da nisu svi koeficijenti najsretnije poredani i borit ćemo se i dalje za računovođe, pedagoge i tajnike da im se poveća koeficijent jer zaslužuju puno više. Po prvi put u povijesti su se izdvojili najugroženiji u obrazovnom sustavu, a to su spremačice i domari i novim ugovorom je njima povećana plaća za oko 14 posto spremačicama, a domarima oko 11 posto. To mi je posebno drago jer su i oni napokon dobili ono što zaslužuju"

Iz Sindikata srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji poručuju da im je drago zbog kolega, ali da oni nisu zadovoljni aktualnim stanjem.

"Moram reći da mi je drago zbog kolega koji su se izborili za svoja povećanja, no mi imamo svoje zahtjeve s kojima ćemo ići prema Vladi budući da trenutačnim nismo zadovoljni i da se nećemo zadovoljiti ovime", kazao nam je Josip Milić, ujedno i predsjednik Unije neovisnih sindikata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Škola profesor nastavnik

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.