IZGRADNJA MOSTARSKE DVORANE "Kreće izgradnja tribina i krova, a bit će 1.000 sjedećih mjesta više nego je planirano"

Edin Prašo Dvorana

Nastavili su se radovi na dugoočekivanoj sportskoj dvorani u Mostaru, a građani mogu vidjeti prve obrise nečega što nisu mogli desetljećima - radi se na izgradnji stepenica buduće dvorane i drugim unutarnjim radovima. Iz Direkcije za izgradnju dvorane za hercegovina.info kažu da ne bi trebalo biti nikakvih zastoja ili prekida do samog završetka radova, odnosno otvorenja dvorane.

"Mi smo sada trošili novac od federalne Vlade za proteklu godinu, a dio je podzemne građevine s radovima ugovora koje je Hering potpisao još 2009. i sad je ta faza napokon završena. Trenutačno se izvode radovi na nadzemnom dijelu konstrukcije i to za dio koji za koji smo dobili građevinsku dozvolu", kazao nam je u početku Edin Prašo, čovjek kojem je povjerena glavna riječ kada je u pitanju gradska sportska dvorana.

Edin Prašo Dvorana

Ono što Mostarce raduje prvi su vidljivi radovi po površini.

"Da, izvode se radovi na tribinama. Mi radimo do određene kvote, dakle do kraja tribina i ostanu nam onda samo dva reda, ali njihovu izgradnju ćemo dovršiti novim ugovorom jer tekući nije predvidio te radove. Tu će još izići stupovi do krova i to će biti završni dio ove faze radova", nastavlja.

U 2023. ne može nitko reći da novca nema i, prema prognozama, neće biti zaustavljanja radova do završetka dvorane.

"To ne ovisi previše o nama, sve je do programa banke, ali prvo imamo utrošiti sredstva donatora koja smo po tko zna koji put interno revidirali jer su svi predviđeni troškovi poskupjeli za 30-40 posto i našli smo se u nezavidnoj situaciji. Ako je, recimo, procjena bila 35 milijuna, sad je to 45 milijuna, ako na to dodamo aktivnosti naknadno planirane poput solara i drugih sadržaja onda nam treba 50 milijuna maraka. Na kraju smo sjeli i najviše razgovarali o završetku izrade krova (sadržaj i obrada krova koji su skupi) kako bi troškove racionalizirali u dogovoru s bankom i upravom. Za taj projekt smo dobili dozvole, a trenutačno smo u proceduri da donatorima prezentiramo troškove, da vide urađeno na dvorani i onda ćemo preko IPA fondova dobiti mogućnosti za nastavak izgradnje. Mi ćemo tenderirati čitav nastavak izgradnje do kraja, bez nekog cjepkanja i idemo to završiti", priča Prašo za hercegovina.info ističući da očekuje 'stampedo' gradnje te da novac, odnosno manjak istog ne može biti alibi. 

Edin Prašo Dvorana

Što se promijenilo u odnosu na prve planove i nacrte?

"Mijenjalo se dosta nekih stvari od onoga što bilo inicijalno predloženo prije 15-ak godina. Na prednjem dijelu gdje je trenutačno rupa planiran je gradski trg za javne prezentacije Grada. Mi smo dosad zauzimali parkove ili druge prostore za ono što je predviđeno za trg koji nedostaje gradu, za manifestacije otvorenog tipa. Osim toga, otvara se prostor za multifunkcionalne sadržaje koji mogu funkcionirati i bez da radi dvorana. Dakle, potpuno neovisno o njezinom radu. Planirana je također i solarna elektrana koja bi 'hranila' dvoranu, trenutačno mogu reći da bi energetski bila samoodrživa, ali je pitanje što će biti za 5 godina i dosta ovisi o načinu i količini proizvodnje te vrste energije", naglasio je prvi čovjek Direkcije za izgradnju dvorane koji je naglasio da su inače svi bazeni i sve dvorane neodrživi, ali da gledaju iznaći neka rješenja kako bi mogla biti održiva ili rentabilna.

Sugovornik tvrdi da je veliki problem ući u ovakav projekt, a gledati kratkoročno.

"Svi gledaju da naprave dvorane, ali onda nitko ne misli dugoročno što uraditi s tim ogromnim prostorima. Pazite, napravite dvoranu i onda se očekuje da se ona iznajmljuje za 500 maraka? Pa to ne može pokriti ni troškove hladnog pogona, kamoli neko ozbiljnije održavanje. Stvara se problem gomilanja gubitaka, a onda vremenom dolazi i do devastacije onoga što ste skupo platili. Na kraju krajeva, ako izuzmemo sportski dio, vrlo mali su benefiti izgradnje sportske dvorane i trebamo unaprijed računati što nam to sve donosi", ističe.

Edin Prašo Dvorana

Dvorana će imati veći kapacitet nego je to bilo planirano.

"Povećan je kapacitet u odnosu na glavni projekt 2016. godine. Dakle, od nekih 3.800 gledatelja, na čijoj brojci je inzistirala banka, sad smo povećali tu brojku na skoro 5 tisuća s dodatnim pomoćnim mjestima", zaključio je Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.