Izetbegović otvoreno za unitarizaciju BiH

...te sudjelovao u radu konferencije "Dijalog i suradnja za promjenu: zapadni Balkan kao model stabilnosti za multikulturalne i multireligijske regije".

Misija Centra za globalni dijalog i suradnju, čiji je jedan od osnivača i Stojanov, je promocija globalnog dijaloga u cilju jačanja stabilnosti i ubrzavanja ekonomskog razvoja na bazi etičkih principa. Otvaranju Centra i njegovom prvom godišnjem okupljanju je nazočio niz lidera i osoba iz javnog i političkog života, piše slobodna dalmacija.

Skupu se obratio i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država William J. Clinton.

Izetbegović je govorio na panelu "Regionalna stabilnost, demokracija i ekonomski razvoj". Osvrćući se na izazove proteklih petnaest godina, Izetbegović je naglasio da su za očuvanje i izgradnju mira potrebni lideri koji ispravno tumače interese svojih naroda i građana te zastupaju te interese kroz dijalog baziran na uzajamnom razumijevanju i poštivanju.

Rekao je da dosadašnja iskustva pokazuju da je naša regija išao naprijed samo onda kada su lideri u regiji imali hrabrosti povlačiti poteze koji vode ka pomirenju i dogovoru, čak i onda kada takvi potezi nisu bili popularni niti su imali podršku njihovih birača.

Izetbegović je podvukao da izazovi koji su pred nama traže lidere koji imaju odlučnosti za kompromis, jer jedino dogovorna rješenja na bazi uzajamnog interesa mogu staviti našu zemlju i regiju na nepovratan put ka prosperitetu.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Izetbegović je ocijenio da postoji snažan trend integracija u našoj zemlji i regiji, ali da također postoje i manje snažni ali opasni pozivi na dezintegraciju, nove entitete, nove podjele, odcjepljenja i slično.

Također, Izetbegović, čija je stranka sudjelovala u nezakonitoj uspostavi vlasti u FBiH, i pretvaranju hrvatsko-bošnjačke Federacije u bošnjački entitet, eliminacijom iz vlasti stranaka koje su dobile ogromnu većinu glasova hrvatskih birača, rekao je da eksponenti tog dezintegracijskog trenda žive u potpuno pogrešnom uvjerenju da sigurnost i prosperitet za svoj narod mogu postići samo tako što će zaokružiti jedan komad teritorije na kojem oni dominiraju, a na kojem su svi ostali isključeni ili marginalizirani. Izetbegović je naglasio da se svi relevantni akteri moraju odlučno suprotstaviti ovom trendu, te snažno podržati integracijske procese.

Konstatujući da je u proteklih petnaest godina uložen ogroman trud te napravljen značajan napredak u izgradnji mira i stabilnosti u BiH i regiji, Izetbegović je upozorio da to dostignuće mora biti očuvano i konsolidirano, kako bi regija mogla da nastavi koračati ka prosperitetu kojem teže svi njegovi narodi i građani.

U tom smislu, dodao je da su obnova međunacionalnog povjerenja, izgradnja institucija u skladu s europskim standardima, te ubrzana izgradnja infrastrukture ključni preduvjeti za dalji napredak. Izetbegović je izrazio čvrsto uvjerenje da ova tri procesa izgradnje, u sinergiji jedan s drugim, mogu osigurati trajni mir i stabilnost za BiH i regiju.

Na kraju govora poručio je da je zajednička budućnost u jednoj državi koja snažno korača ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u u najboljem interesu svih u Bosni i Hercegovini.

Izražavajući uvjerenje da se postojeći strahovi od te zajedničke budućnosti mogu prevladati samo izgradnjom međunacionalnog povjerenja kroz dijalog, suradnju i dogovor, Izetbegović je naglasio da nitko u BiH ni u regiji se ne treba plašiti da će integracijski procesi proizvesti gubitnike i dobitnike, jer je integracija u Europsku uniju i NATO proces u kojem svi dobivaju. Izetbegović se sastao s bivšim američkim predsjednikom Clintonom.

Razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja posvećena je potezima koji dovode u pitanje centralne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma i prijete da unazade iznimni napredak koji je u proteklih petnaest godina napravljen u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini. priopćeno je iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.