IZETBEGOVIĆ "Nisam siguran da neće biti rata"; DODIK "RS se neće razići ratom"

IZETBEGOVIĆ "Nisam siguran da neće biti rata"; DODIK "RS se neće razići ratom"
Ilustracija/Hercegovina.info

Čelnici vladajućih srpskih i bošnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini danas su dodatno potaknuli napetosti novim najavama o njenom raspadu i prijetnjama ratom.

Milorad Dodik, aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sazvao je tijekom dana na Kozari sastanak s predstavnicima političkih stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj kako bi tamo razgovarali o projektu "mirnog razlaza" u BiH.

Nakon tog sastanka novinarima je kazao da su odlučili "pozvati na razgovore Federaciju BiH i druga dva partnera" o budućnosti države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se sada nudi mogućnost razlaza u BiH, a u RS-u drže da je takve inicijative svrsishodno prihvatiti ako je dogovor o budućnosti države nemoguć.

“Sada nam govore u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo. Na miran način, ne ratom. RS se neće razići ratom", kazao je Dodik, najavivši da će RS formirati svoj tim koji će pregovarati s partnerima iz Federacije BiH.

Izetbegović: Nisam siguran da neće biti rata

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gotovo je istodobno tijekom dana kazao da nije siguran da u BiH neće biti rata.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Kanal O Izetbegović je podsjetio da je i njegov otac Alija sve do 1992. vjerovao u mogućnost održanja mira pa je građanima uoči početka otvorenih sukoba poručivao da spavaju mirno jer rata neće biti.

Kazao je da ne želi ponoviti očevu grešku, ali je istaknuo da je "spreman stati pred svoj narod" bude li rata zbog pokušaja cijepanja BiH.

"Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine. Definitivno", kazao je Izetbegović, dodajući da oni koji žele podijeliti BiH možda mogu s tim i početi, no sigurno ne znaju kako će to završiti. 

Novi krug rasprava o tome hoće li BiH opstati kao država potaknut je upornim Dodikovim inzistiranjem na nužnosti "mirnog razlaza", kao i pojava dokumenta nepoznatih autora, tzv. non-papera, kojim se nudi projekt promjene granica na zapadnom Balkanu, pa tako i podjele BiH na tri neovisne cjeline.

Presliku takvog dokumenta objavio je jedan slovenski portal, povezujući ga s premijerom te države, Janezom Janšom, koji je odlučno odbacio veze s takvim prijedlozima, prenosi Hina.