IZBORNA PRIJEVARA Uhićeno pet članova biračkog odbora

Lisice uhićenje
Ilustracija

Pet osoba iz biračkog odbora Hozići u Novom Gradu lišeno je slobode zbog sumnje na kazneno djelo 'Izborna prijevara', izjavio je Srni glavni tužitelj Mladen Mitrović.

Mitrović je naveo da su osobe privedene zbog izbornih nepravilnosti po naredbi Okružnog javnog tužiteljstva u Prijedoru.

On je dodao da je u kontaktu sa Tužiteljstvom BiH. "Zajedno poduzimamo dalje aktivnosti u vezi sa istragom u ovom predmetu", dodao je Mitrović.

Općinska izborna komisija (OIK) Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti odnosno označeni glasački listići za sve nivoe vlasti. 

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić u koordinaciji sa glavnim tužiteljem OJT Prijedor Mladenom Mitrovićem, dao je naredbu MUP-u RS za lišenje slobode pet osumnjičenih osoba, koje su identificirane kao povezane sa nezakonitostima u vezi izborne procedure, odnosno donošenjem velike količine popunjenih izbornih listića, na biračko mjesto.

S obzirom da je među izbornim listićima bilo i glasačkih listića za izbore na nivou države Bosne i Hercegovine, kao i entiteta, koordinirano su djelovali Tužiteljstvo BiH i OJT Prijedor.

U zajedničkim aktivnostima dogovoreno je da će osobe koje su lišene slobode u zakonskom roku biti predate Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. U koordinaciji sa Središnjim izbornim povjerenstvom, bit će dogovorene potrebne aktivnosti kako bi se na navedenom biralištu relizirao zakonit izborni proces, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.