IZBORI U DEVEDESETKI Cvitanović jedini kandidat, Prozor Rama i Orašje zaključili da ga ne podržavaju, on kaže da je to njihovo demokratsko pravo

Ilija Cvitanović
hercegovina.info

Izborni sabor Hrvatske Demokratske Zajednice 1990. zakazan je u subotu u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Za predsjednika se ponovno natječe stari predsjednik Ilija Cvitanović, a protukandidate nema, premda je bilo najava da bi ih moglo biti, a u kojem se kontekstu ponajviše spominjao Cvitanovićev prethodnik Martin Raguž. 

Pojedini stranački ogranci, među njima i rodni Cvitanovićev spočitavaju mu, i ne prvi put, blizinu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te fokus isključivo na izborni zakon, a zanemarivanje temeljnih egzistencijalnih pitanja.

IVANČEVIĆ "Put pomaganja Čoviću"

S tim u vezi općinski odbor HDZ 1990. Prozor – Rama usvojio je zaključak da neće podržati kandidaturu Ilije Cvitanovića kao kandidata za predsjednika, “zbog njegovog odstupanja od stavova ovog Općinskog odbora i od stavova na kojima je utemeljen HDZ 1990, niti će podržati bilo kojeg drugog kandidata koji planira provoditi program suprotan navedenim stranačkim stavovima”.

“Razlog tome je u činjenici da sadašnje rukovodstvo HDZ 1990 i predsjednik Ilija Cvitanović nisu postupili ni po jednom zaključku ili deklaraciji kojima se  tražio odmak od politike koju provode Dragan Čović i njegova struktura, iako je vidljivo da oni vode lošu politiku kojom Hrvate u Bosni i Hercegovini vode u nestanak”, navodi se u zaključku koji potpisuje predsjednik Općinskog odbora HDZ 1990 Prozor-Rama Jozo Ivančević.

“Stanje u Bosni i Hercegovini iz dana u dan sve je teže. Cijele obitelji, posebno mladi, napuštaju zemlju, odriču se državljanstva, traže drugo mjesto za svoj život. Branitelji su usmjereni na traženje veza i na korupciju kako bi ostvarivali svoja osnovna prava. Poduzetnici imaju najteže uvjete poslovanja u cijeloj Europi, pa i šire. Loše je stanje u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu. Loša je cestovna i sva druga infrastruktura. U takvim uvjetima u ovoj zemlji  živi i hrvatski narod, a političari koji se nameću kao lideri BH Hrvata ne čine ništa po tom problemu, zaokupljeni isključivo i jedino Izbornim zakonom, prepuštajući narod problemima i teškom životu”, navodi se u zaključku Općinskog odbora HDZ 1990 Prozor-Rama.

“Umjesto da u pravcu borbe za bolji život i dostojanstvo naroda djeluje HDZ 1990, odabran je put pomaganja Draganu Čoviću isključivo u borbi za izmjenu Izbornog zakona, zanemarujući sve druge životno važne potrebe Hrvata i svih drugih naroda u Bosni i Hercegovini. Takav put HDZ 1990 ovaj Općinski odbor ne želi slijediti, što potvrđuje ovim zaključkom”, zaključili su iz tog lokalnostranačkog ogranka. Ranije se slično očitovao Županijski odbor Posavina.

Naime, na sjednici održanoj koncem kolovoza u Orašju doneseni su zaključci da se Županijski odbor HDZ-a 1990 Posavina ne slaže sa trenutačnim vodstvom stranke HDZ 1990., iz razloga jer je stranka skrenula s puta na koji je pošla prije nešto više od 15 godina. “Devedesetka je osnovana s ciljem da hrvatski narod u BiH ima pravednu političku opciju, a danas je nažalost vidimo kao produženu ruku HDZ-a BiH.

Iz tog razloga Županijski odbor HDZ 1990 Posavina donio je četiri zaključka. Prvi je da traže raskidanje sporazuma s HDZ-om BiH, da se izađe iz Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, da se promijeni ime stranke, te da kandidat bude prethodni predsjednik Martin Raguž. “Ukoliko se naši zahtjevi odbace, najavljujemo da će velika većina članova našeg Županijskog odbora biti primorana napustiti stranku, jer smatramo da je beskorisno nastaviti voditi ovakvu politiku”, naveli su na kraju zaključka iz ŽO HDZ 1990 Posavina.

Upitan da prokomentira zaključak prozoramskog ogranka stranke Cvitanović je kazao da poštuje njegovo donošenje.

“U Devedesetki je potpuno slobodno i demokratsko pravo reći javno što god mislite da je istinito, no također je bitno poštivati sve odluke koje stranačka tijela donesu, središnji odbor, predsjedništvo i sabor. Dakle nemam nikakav poseban komentar, a u suštinu samog problema ću ući kada bude vrijeme za to”, kaže Cvitanović koji najavljuje kadrovska osvježenja, unutarstranačka preslagivanja i samostalan nastup gdje god hrvatsko pitanje nije u pitanju.

Reizbor Cvitanovića znači i kontinuitet njegove politike, ostanak u HNS-u dokle god se ne promijeni Izborni zakon i riješi predstavljanje Hrvata.

“Još uvijek ne razmišljam o izlasku iz HNS-a, želimo dati doprinos promjenama Izbornog zakona i Ustava, što mi se čini vrlo izgledno da bi se moglo dogoditi u ovom razdoblju do kraja godine. Nakon što se to dogodi nema više razloga da sudjelujemo u radu HNS-a”, zaključio je Cvitanović.

Samo ćemo o Komšiću

Uz politička i nacionalna pitanja, oko kojih su svi Hrvati zapravo jedinstvena mišljenja, nameće se kao tema i Mostar, te pretjerano bogaćenje upravo najbrojnijoj stranci bliskih klanova preko leđa naroda. Na HNS-u se o tome mudro šuti.

Pitali smo stoga Cvitanovića može li se na HNS-u kao krovnom hrvatskom tijelu malo govoriti i o nepotizmu, kriminalu i ostalom što, osim Komšića, tišti sve malobrojniji hrvatski narod, ili je HNS samo poligon za klimoglavljenje.

“Vjerujte da nije to baš tako. Bilo je tu različitih tema i razgovora. Najviše se razgovara o izmjenama Izbornog zakona i Ustava, no potpuno je slobodno da svatko kaže što god želi kazati. Mislim da je to stol za kojim bi, dok je ovakva situacija, barem povremeno trebali biti i razgovarati. Imate Glavno vijeće koje je prostor gdje se može reći sve i govoriti i ovim pitanjima koje ste spomenuli”, zaključio je Cvitanović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na zadnjem zasjedanju HNS-a kazao je da je Hrvatima luksuz baviti se sobom. To bi značilo da sve oči moraju biti uperene u Komšića i Sarajevo, dok su mostarske zgrade sve praznije, a neki sve bogatiji.

Luksuz upravo nebavljenja sobom Hrvati će u konačnici skupo platiti i plaćaju.