IZASLANSTVO EU Sloboda medija među 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti, a Dodik uvodi nova ograničenja

Johann Sattler
Hercegovina.info

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler upozorio je kako vlasti Republike Srpske svojim postupcima otežavaju približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji posebice kritizirajući najave donošenja zakona kojima bi se ograničile sloboda medija i rad nevladinih udruga.

Izaslanstvo EU, misija OESS-a te veleposlanstvo Češke organizirali su u četvrtak u Banjoj Luci konferenciju pod nazivom "Kritički glasovi pod pritiskom" uoči zasjedanja parlamenta RS.

Parlament bi sljedećeg tjedna trebao raspravljati o prijedlozima zakona o kriminalizaciji klevete kojim bi se uvele drakonske kazne i obveza registriranja nevladinih udruga koje primaju donacije iz inozemstva kao "stranih agenata", prenosi Hina.

Unatoč brojnim kritikama koje su uslijedile nakon tih najava, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je kako od tih zakonskih rješenja neće odustati te da će ona biti usvojena po ubrzanom postupku.

Veleposlanik Sattler kazao je kako je sve to u izravnoj suprotnosti s deklarativnim opredjeljenjem Dodika i drugih političara iz RS za približavanje članstvu u EU.

Osiguranje i jačanje slobode medija je među 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti da bi otvorila mogućnost pristupnih pregovora, a Sattler je kazao kako je sada otvorena dodatna mogućnost ubrzanja integracijskih procesa kroz novi plan za zapadni Balkan što ga je u srijedu u Bratislavi predstavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Taj plan, kako je potvrdio Sattler, podrazumijeva snažnije povezivanje država zapadnog Balkana s unutarnjim tržištem EU te dodatne mogućnosti korištenja pretpristupnih fondova čime bi se izravno utjecalo na bolji standard stanovništa.

"To je novi poticaj proširenju i pozivamo BiH da tu priliku iskoristi umjesto da se uvode dodatna ograničenja kada je riječ o ključnim prioritetima", kazao je Sattler.

Posebice je istaknuo potrebu djelovanja slobodnih medija i nevladinih organizacija koje će zastupati interese građana pa se u Bruxellesu na tom planu očekuje napredak, a ne nazadovanje.

"Ove su inicijative (vlasti RS) potpuno protivne tim ciljevima", kazao je Sattler.

Voditelj misije OESS-a u BiH, američki diplomat Brian Aggeler rekao je kako su svi u međunarodnoj zajednici zabrinuti stanjem slobode medija u toj zemlji.

"Duboko smo zabrinuti rastom neprijateljstva prema medijima i nevladinom sektoru", kazao je Aggeler pojašnjavajući kako je međunarodna zajednica snažno ujedinjena u protivljenju kriminalzaciji klevete u RS, što pokušava nametnuti vladajuća koalicija.

Dodao je kako su pravni stručnjaci OESS-a utvrdili da bi predložena zakonska rješenja znatno ograničila slobodu medija i izražavanja koja je ionako ugrožena.