IZABRAN NADZORNI ORGAN Izgradnju dionice Mostar Jug- tunel Kvanj nadzirat će međunarodni konzorcij

Kvanj Buna Autocesta Kinezi

Konzorcij koji čine IPSA Institut Sarajevo (vodeći partner) i Krebs+Kiefer Darmstadt, Njemačka, pobijedio je na natječaju za pružanje konzultantskih usluga nadzora na izgradnji dionice autoputa na Koridoru Vc Mostar Jug- tunel Kvanj, izvještava Indikator.ba.

Ugovor čija je vrijednost 3,2 milijuna eura potpisan je 12. prosinca 2023. godine. Planirani datum završetka ugovora je 10.12.2028. godine. 
U užem izboru za ovaj posao bili su turski konzorcij ALTINOK - CEG, francuski Egis International, Institut IGH Hrvatska, IRD Engineering Italija i turski konzorcij YUKSEL PROJE & TEC-CUATR.
Ranije je turska kompanija Proyapi Engineering & Consultancy INC dobila  posao konzultantskih usluga nadzora radova na izgradnji dionice Tunel Kvanj-Buna. Vrijednost ovog ugovora iznosila je 4,4 milijuna eura.

Poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj je duga 9,2 kilometara i dio je dionice Mostar jug – Buna.

JP Autoceste FBiH je objavilo nedavno natječaj za izgradnju dionice Tunel Kvanj – Buna.

Riječ je o dionici autoceste južno od Mostara, koja je duga 5,2 kilometara a koja uključuje objekte: tunel Kvanj, vijadukt Rotimski potok i nadvožnjak Rujevica, a ostatak trase nadovezuje se na završenu dionicu Buna – Počitelj. Glavni objekt je dvocijevni tunel Kvanj, dužine desne cijevi od 2.645 metara i lijeve od 2.720 metara.

Glavni projekt će pripremati izvođač radova budući da se projekt realizira po FIDIC Žutoj knjizi.

Rok za dostavljanje ponuda je 02. 04. 2024. godine. Projekt će se financirati iz sredstava osiguranih kod Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima EU.