Iz Mostara krenuo europski zeleni projekt

Željeznička stanica Hercegovina

U Mostaru je započet projekat 'Promoviranje mreže zelenih staza zapadnog Balkana', koji zajednički kofinanciraju Europska unija i Fond za zapadni Balkan (WBF). Nositelj projekta je udruženje ljubitelja biciklizma iz Beograda, Jugo cikling kampanja, a partneri su brdsko - biciklističko udruženje, MTBA iz Mostara i Nature Lovers iz Nikšića.

Osnovna ideja Fonda je da se kroz financiranje projekata iz različitih oblasti pomogne društvima regije da usvajaju novi, europski sistem vrijednosti, da im se pomogne na njihovom putu daljeg prihvatanja europskih standarda i modela kao i se unaprijedi povezivanje građana iz šest balkanskih zemalja, navodi Euractiv.

Na četvrtom natječaju za dodjelu sredstava Fonda za zapadni Balkan, navedene NVO dobile su sredstva za izradu projekta kojim se napuštene željezničke pruge pretvaraju u tzv. 'zelene staze', namijenjene biciklistima i pješacima.

Zelene staze (vias verde, greenways) su rute namijenjene nemotoriziranim kretanjima: pješaci, biciklisti, osobe sa ograničenom pokretljivošću, jahači, skijaši, roleri,... Ove rute koriste linearnu infrastrukturu, kao što su napuštene željezničke pruge i ceste uz kanale, šumske staze, kao i dijelove cesta sa ograničenjem za kretanje motornih vozila.

Cilj formiranja mreže zelenih staza je definiranje dionica koje se mogu pretvoriti u staze za ekološki opravdana sredstva kretanja, da se očuvaju prirodne i povijesne vrijednosti krajolika, a posebno, da se očuvaju i stave u (novu, izmjenjenu) funkciju napuštene željezničke postaje i željeznička infrastruktura, kao vrijedni artefakti arhitektonskog i industrijskog naslijeđa.

Projektom je prediviđena izrada konceptualnog dizajna po jedne dionice u svakoj državi, organiziranje promotivne ture duž odabranih dionica – tzv. Festival biciklizma, kao i tri savjetovanja/radionice sa učešćem predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, predstavnika ciklo-industrije, turizma i ugostiteljstva, turoperatera, hotelijerstva, itd. Projekat se radi uz podršku European Greenways Association (EGWA – aevv-egwa.org) krovnu europsku asocijaciju sa nacionalnim udruženjima iz više od 30 zemalja.

Nakon inicijalnog sastanka i razgovora sa predstavnicima općina u regiji, odlučeno je da se preliminarno razrađuju dionice napuštenih pruga od Trebinja ka Humu i Bileći, od Nikšića ka Bileći i od Priboja, preko novog graničnog prijelaza na rijeci Uvac, do Rudog, prenosi Euractiv.