Iz Banja Luke demantiraju tekst o spornoj nabavi računalne opreme, a pala i kaznena prijava

virusi, računala, Facebook, računalna oprema, Banja luka, printeri

Nakon afere sa kupovinom računalske opreme koju je provela gradska administracija u Banja Luci, uslijedio je i njihov demanti u kojem napominju da je strateško opredjeljenje Gradske uprave bilo usmjereno na kupovinu kvalitetnije računalne opreme.

“Imajući u vidu da se cijepni centar morao opremati po rapidnoj proceduri, javna nabavka je u skladu sa zakonom provedena kao pregovarački postupak. Ponude su poslane na tri ovlaštene tvrtke: 3D BOX, Lanaco i d.o.o ALF-OM. Računala, nabavljena za potrebe cijepnog centra, koriste licencirane softverske programe i licencirane operativne sustave, jer je nedopustivo da javna institucija koristi nelicencirane piratske kompjuterske programe, prije svega jer je to protuzakonito i kažnjivo“, naveli su iz gradske uprave.

Oni smatraju da je u tekstu tendenciozno prezentirana i informacija, koja se odnosi na printere, jer se kod nabavke istih, kako tvrde, mora uzeti u obzir tehnička specifikacija printera, koja predviđa da se uz printer nabavljaju i tri tonera, što znači da to mijenja temeljnu cijenu.

“Cijene ovih printera kreću se u rasponu od 250 do 350 KM. Cijena tonera kreće se od 100 do 150KM, što znači da je za tri tonera potrebno izdvojiti od 300 do 450KM, a za same softvere do 1000 KM“, rekli su iz gradske uprave i dodali da je netočna informacija da se cijene ne mijenjaju, jer brojni artikli na tržištu variraju i na mjesečnoj razini.

S druge strane, predstavnik Media marketa, lanca trgovina koje se bave prodajom IT opreme, saslušan je danas u MUP-u gdje je predao kaznenu prijavu protiv svih odgovornih iz gradske uprave.

“Ovo je kriminal neviđenih razmjera, što sam i dokazao na konferenciji za medije u subotu.  Na ovoj nabavci se ukralo najmanje pola para, a sve dokaze koje sam imao predao sam danas MUP-u. Obuhvaćene su osobe iz nekoliko odjela za koja smatramo da su počinila više kaznenih djela pri nabavci IT opreme “pod plaštom za cijepni centar”, a većina te opreme je završila na nepoznatim lokacijama ili lokacijama za koje nije nabavljana. Napominjem da će ta kaznena prijava veoma brzo biti dopunjena, jer postiji sumnja za još dvije ili čak tri nabavke vezane za spomenuti sektor“, kazao je Kos.

On je dodao i da je novoj gradskoj upravi podnio zahtjev za dostavljanje kompletne dokumentacije svih nabavki IT opreme prethodne administracije na čelu sa Igorom Radojičićem, koju će, kako kaže, veoma rado analizirati i nakon toga predstaviti javnosti.