FOTO  Ivi je dana prilika da zaštiti prirodu koliko je u njezinoj moći, ona će to i učiniti

Iva Miljević
Privatni album

Zaštita životne sredine je danas postao trend o kome se masovno priča. Ljudi se bave time, daju svoj doprinos čuvajući okolinu, pazeći da ne zagađuju svoj životni prostor više nego što je to napredak društva uradio.

Rijetki su oni koji se odluče da im istraživanje biodiverziteta bude životni poziv. Netko se plaši, posebno nepoznatog i neistraženog, a Ivi Miljević je baš to bio izazov. Završivši osnovni studij na Katedri za Biologiju, odlučuje se da svoje obrazovanje digne na veću razinu, a poslije toga da sve potkrijepi praksom i iskustvom.

"Nakon godina rada u Centru za životnu sredinu, ja sam odlučila da nastavim svoje obrazovanje u priči biologije i ekologije. Naišla sam na jedan fantastičan program, master program vezan za Tropsku biologiju, prijavila sam se na njega, dobila sam školarinu i stipendiju. Poslije sam praksu nastavila u Maleziji i Italiji. U Maleziji sam radila u prašumama, s njihovim istraživačima i to mi je bilo veliko iskustvo. Godinama sam radila na tematici zaštite i istraživanja biodiverziteta u BiH. Kao i u svakoj struci, uvijek postoji opcija za usavršavanje i napredak, a ja sam se odlučila za nastavak svog formalnog obrazovanja. S druge strane, privlačio me terenski rad, a što to ima egzotičnije za jednog biologa/ekologa od tropske kišne šume?", kaže Iva za Hercegovina.info.

Posao tropskog biologa je rijetkost na ovim prostorima. Mladim ljudima je većinom nepoznanica, pa se mali broj njih odlučuje usavršavati u ovom smjeru. Ivin posao je raznolik i daje šansu da učite i usavršavate oblast koja je u suštini jako zanimljiva i jako važna.

Iva Miljević

"To prvenstveno ovisi od toga što i gdje točno radite. Lista potencijalnih poslova je beskrajna: možete raditi pri akademskoj zajednici, nevladinom sektoru, vladinom sektoru, biti neovisni istraživač, raditi u laboratoriju itd. U našem poslu je presudna lokacija. U slučaju da želite raditi isključivo tropske ekosisteme, posao ćete najlakše naći u zemljama u kojima se takvi ekosistemi i nalaze. To vam u prijevodu znači područja Afrike, Južne i Centralne Amerika, južne Azije i Australije. Na što ćete se konkretno fokusirati, to ovisi od vas i vaših interesa. Neke od mojih kolega rade istraživanje tropskih biljaka za farmaceutsku industriju, drugi rade na istraživanju i zaštiti korala, treći se bave statističkim analizama kojima predviđaju dalju sudbinu ugroženih vrsta, četvrti se bave utjecajem deforestacije u Amazonu na klimatske promjene", opisuje Iva svoj poziv.

Njoj je najzanimljivije istraživanje insekata. Najraznovrsniji su i slabo istraženi. Iva i njene kolege rade izuzetno važnu i humanu stvar. Zaštita ekosistema je prvi korak na koji se može utjecati da bi se zaštitila cjelokupna priroda. Iva kaže da biolozi i ekolozi, svojim radom, mogu utjecati na zaštitu biodiverziteta. Što se bolje razumiju procesi u prirodi, lakše se može zaštititi. Oni usko surađuju i rade prvenstveno na istraživanju i zaštiti biodiverziteta.

Iva Miljević

"Istraživanjem živog svijeta otkrivamo što sve živi u našoj blizini. Kada to znamo, možemo procijeniti u kakvom stanju je naša priroda, kao i što potencijalno možemo očekivati u budućnosti. Svaka vrsta je specifična i traži različite uvjete života (naseljava različita staništa, koristi različite resurse i osjetljiva je na različite faktore). Kada smo upoznati s tim, tada možemo i znati koje to stvari treba i ne treba raditi na datom području. Također, u našoj struci postoji termin ''indikatora'' stanja životne sredine. Ti indikatori su zapravo organizmi čije prisustvo ili odsustvo može nam puno reći o datom području (npr.koliko je neko područje zagađeno). A s druge strane, uspostavljanjem zaštite nekog područja, mi zapravo idemo ka smanjenju ili potpunoj zabrani bilo kakvih destruktivnih antropogenih aktivnosti."

I u našoj, maloj BiH, ekosistem je raznovrstan i zanimljiv iz više razloga. Iva kao stručnjak iz ove oblasti kaže da je položaj BiH odličan i pogodan za razvoj brojnih vrsta.

"Imamo tri tipa klime i ogromnu raznovrsnost staništa. Ove dvije komponente su često ključne za izuzetno kvalitetan i raznovrstan biljni i životinjski svijet. Zemlja nije prenaseljena i još uvijek postoje ogromna prostranstva koja možemo nazvati knjiškim primjerima netaknute prirode. Također, obilujemo pitkom vodom, što je danas izuzetna rijetkost i tek će biti. Specifični smo još po tome što smo apsolutno nesvjesni koliko je vrijedno sve što ovdje imamo"

Ivi je dana prilika da utječe i zaštiti prirodu koliko je u njezinoj moći i bez imalo sumnje, ona će to i uraditi.

Ako štitimo planetu danas i dozvolimo svim njenim stanovnicima da žive u svom okruženju, bez uništavanja, ostavljamo zdraviju sredinu za budućnost i za naše potomke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.