IVANA BRKLJAČIĆ KOMENTIRALA BUNTIĆA "Sustav sporta je zakazao, od zdravog čovjeka napravi propalicu, pijanca i ovisnika"

Denis Buntić

Javnost u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj i široj regiji zatečena je vijestima iz Ljubuškog o uhićenju poznatog hrvatskog rukometaša Denisa Buntića, optuženog za obiteljsko nasilje. Vijest o Buntićevom uhićenju brzo se proširila nakon prijave njegove supruge, izazivajući val osude javnosti.

Ivana Brkljačić, bivša hrvatska atletičarka, podijelila je svoje mišljenje o ovom događaju na Facebooku, ističući ozbiljne propuste unutar sportskog sustava koji dopuštaju ovakve tragedije. Brkljačić je naglasila kako sustav ne pruža dovoljno podrške sportašima u tranziciji nakon završetka njihovih profesionalnih karijera, što može dovesti do ozbiljnih osobnih problema.

Zakazao sustav

''Ne znam kako se dogodio propust unutar sustava policije da im psihopat prođe sva testiranja, ali mogu znati kako sustav sporta od zdravog čovjeka napravi propalicu, pijanca i očigledno ovisnika.

No, sustav sporta nije kriv što je Buntić prebio ženu i što posjeduje ilegalno oružje.

Sustav sporta zakazao je u tome što se ne brine o bivšim sportašima i o njihovoj prilagodbi na život i karijeru nakon karijere.

Uređene zemlje tako čuvaju svoje kadrove, još za vrijeme karijere aktivno brinu o obrazovanju, pronađu mjesto za svakog od sportaša i to su im dragocjeni kadrovi što unutar saveza što unutar lokalnih zajednica i klubova. U Hrvatskoj to nije slučaj, bivši sportaši najčešće su poželjni samo ako nestanu, šute i sami se bore sa životnim okolnostima na koje ih nitko nije pripremio.

Sportaši su vojnici koji ne znaju živjeti bez autoriteta

Ne znam iskreno bi li pomoglo išta od toga Buntiću, ne znam bi li mu život drugačije izgledao da je zadužen za mlade rukometaše iz svog kraja, ne znam bi li mu pomoglo da osjeća odgovornost i pripadnost prema svom savezu i kolegama. Možda godišnji samo razgovor, nekakvo uključivanje bi značilo nešto. To su vojnici, često naviknuti biti vođeni i nije ni prvi ni zadnji koji se pogubio jer ne znaju živjeti bez autoriteta, discipline i odgovornosti.

Ali i dalje nasilnik je nasilnik, opravdanja nema. Samo, je li rođen nasilnik ili se jednostavno odao porocima i potpuno pogubio?

Kako god izgovora nema, ali je činjenica da se sustav sporta ne propitkuje jesmo li zakazali.

Tko će odgovarati za sva "nečinjenja" u sportu, za politiku ne talasaj od izbora do izbora. Sustav koji samo brine o očuvanju kvoruma na idućoj skupštini, sustav koji nema kapacitete ni znanje za dugoročnu strategiju sporta.

Meni je grozno pričati o kolegi, slušati što je sve učinio. Nasilje se mora osuditi, ali se moramo pitati svi je li moralo doći do ovoga da jedan sportaš ovako živi. Kakva je to tolerancija na alkohol, na opravdavanje nasilja koje traje očito godinama. Je li to potpuno otuđenje da nitko nije vidio da je Buntić životno zaglavio, da je otišao u krivom smjeru?

Čovjek kad je na vrhu svijeta svi su uz njega, ali nema nikoga da ga povuče kad krene propadati. Okrećemo glavu i svatko brine o sebi'', napisala je Brkljačić.