ISPRIČAO NAM JE Usoranina, hrvatskog državljanina vratili s hrvatske granice jer nije imao negativan test

Hrvatska EU granica
Ilustracija

Unatoč potvrdi da bh. državljani s hrvatskim državljanstvom mogu ući u Republiku Hrvatsku na 12 sati, javljaju se čitatelji s negativnim iskustvima. Za hercegovina.info svoje negativno iskustvo podijelio je Patrik Gašić iz Usore. Patrik živi u Hrvatskoj, ima prebivalište u Hrvatskoj te ispravne identifikacijske dokumente: hrvatsku osobnu iskaznicu i putovnicu.

"Trebao sam hitno otići u Hrvatsku odjaviti svoje prebivalište, ništa drugo osim toga jer sam tamo i živio. Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu službena osoba mi nije dala prijeći granicu jer nisam imao negativan test niti druge potvrde, a oni mi dosad nisu nikako trebali, kao i svima. Uz negodovanje i priču sa službenicima, morao sam donijeti negativan test na koronavirus jer su me vratili s granice

Otišao sam u Bosanski Brod, testirao se što je prije moguće i vratio se na granicu. Kako sam došao u drugoj koloni automobila, nisam bio kod istih službenika. Tad me nitko nije ništa tražio, rekao sam samo da idem u Hrvatsku odjaviti prebivalište i nije bilo nikakvih problema niti zadržavanja, a negativan test nisam nikome ni pokazao", priča nam ogorčeni Usoranin.

"Nakon toga kontaktirali smo operativni centar u Zagrebu kako bi nam dali točne informacije u vezi prelaska granice jer evo baš otac sutra treba u Hrvatsku, a nitko ne zna može li ili ne može prijeći bez testa. Oni su nam potvrdili kako se uredno može ući u Republiku Hrvatsku na 12 sati", ističe Gašić.

Očito je kako se radi o neinformiranosti, polovičnim informacijama i samovolji među službenicima na graničnim prijelazima koji tako ugrožavaju slobodu i pravo kretanja građana, a i ne drže se službenih propisa koje nisu donosili bh. državljani u tranzitu nego MUP Republike Hrvatske. Ovaj slučaj nije izoliran, već ranije smo dobivali poruke ogorčenih čitatelja koji su imali neugodnosti pri prijelazu granice, pogotovo na graničnim prijelazima na jugu Hrvatske.

"Za državljane EU koji žive na području BiH, odnosno državljane Republike Hrvatske, pa tako i za državljane BiH u ovom slučaju se stvari mijenjaju samo u dijelu što sada moraju opravdati svoj ulazak, ukoliko bi ulazili u RH na ovih 12 sati koji su stavljeni kao izuzetak gdje se ne traži zadovoljavanje epidemioloških uvjeta. Razlozi mogu biti npr. neki osobni, obiteljski, ili gospodarski i ukoliko ne zadovoljavaju uvjete (nisu u potpunosti cijepljeni, preboljeli ili ne posjeduju negativan test) uvjet je da se u Hrvatskoj mogu zadržati samo tih 12 sati", potvrdio je za hercegovina.info Antun Ljubić, voditelj Službe za granicu PU Dubrovačko-neretvanske

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.